UPORABNOST VZVRATNEGA INŽENIRINGA

Vzvratni inženiring se uporablja za poustvarjanje nečesa, kar ni več na trgu. Imamo odličen primer, kako je mogoče s sodobno tehnologijo preoblikovati zastarele komponente, ki niso več na voljo. V tem primeru je podjetju Albatross Marine zmanjkalo “novih starih zalog” propelerjev za čolne. Dan Lee je prevzel to breme nase in rešil težavo s 3D skeniranjem in vzvratnim inženiringom.

SPRVA 3D SKENIRANJE, NATO VZVRATNI INŽENIRING

Najprej je moral Dan skenirati propeler. Z uporabo ročnega 3D skenerja Shining 3D Einscan H je uspel propeler zajeti z natančnostjo 0,25 mm. Pred tem je za večjo natančnost dobljenega 3D modela na površino nanesel še AESUB sprej. Slednji izhlapi v nekaj urah brez čiščenja in ne pušča sledi na kosu. Dobljen 3D model je bil sedaj pripravljen za vzvratni inženiring.

EINSCAN H na voljo tudi pri nas!

kliknite in Pošljite povpraševanje

PO 3D SKENIRANJU Z EINSCAN H SLEDI VZVRATNI INŽENIRING

Naslednja faza procesa je vključevala vzvratni inženiring propelerja v 3D programu. V večini primerov vključuje tudi risanje nove komponente znotraj 3D modela zaradi določenih nepravilnosti ali druge različne popravke. Na tem mestu je ključno poznavanje oblik in tehnologije. Pogosto so napake narejene že na izvirnem kosu, zato lahko duplikat dejansko nadgradimo.

VZVRATNI INŽENIRING IN POPRAVKI

Del, ki ga skeniramo, se lahko včasih nekoliko razlikuje od tistega, kar moramo dejansko narediti. V tem primeru sta bila modelirana samo os in eno rezilo propelerja. Dan je nato naredil dva duplikata rezila in jih vse razporedil okoli osrednje osi. Na tak način so z vzvratnim inženiringom nastala tri popolnoma uravnotežena rezila.

PROIZVODNJA PO 3D SKENIRANJU IN VZVRATNEM INŽENIRINGU

Novi propeler bo narejen s 3D printerjem in nato še strojno obdelan, kar med drugim omogoča tudi nova različica programa hyperMILL, da se ustvari nova zaloga, ki jo bo mogoče kupiti prek Albatross Marine. Na takšen način bodo lahko izvedli še več podobnih projektov, saj vzvratni inženiring to omogoča.

POGLEJTE SI ŠE PONUDBO NAŠIH 3D PRINTERJEV ZA KOVINO:

EP-M450 Metal 3D Printer

Preberi več

EP-M250 PRO Metal

Preberi več

EP-M250 Metal 3D Printer

Preberi več

EP-M150 Metal 3D Printer

Preberi več