VZVRATNI INŽENIRING KOT REŠITEV PRI OBNOVI UNIKATNE ČELADE

Lastnik unikatne motoristične čelade, Katsuya Tanabiki, je uporabil vzvratni inženiring za popravilo nosilca vizirja, ki ni več na voljo na trgu. Njegov projekt je popolna predstavitev uporabe sodobne tehnologije za hitro in nenazadnje stroškovno učinkovito rešitev ter izdelavo rezervnega dela.

Unikatna čelada, obnovljena z metodo vzvratnega inženiringa.

SNOVANJE IDEJE – 3D SKENIRANJE, VZVRATNI INŽENIRING, 3D PRINTANJE

Zamislil si je, da bo del, ki zahteva popravilo, sprva poskeniral s 3D skenerjem, podatke uvozil v 3D program in s pomočjo vzvratnega inženiringa naredil model kosa. Slednjega bi nato zgolj sprintal s 3D printerjem in dobil duplikat.

V primeru, da bi šlo za preprostejšo obliko, kot smo govorili zadnjič v primeru nosilca za kolesarsko tlačilko, bi lahko prvi del, torej 3D skeniranje zamenjal zgolj za merjenje, vendar tovrstni kos je bolj zapletene oblike, kar zahteva uporabo 3D skeniranja.

Nosilec za vizir pred postopkom vzvratnega inženiringa.

3D SKENIRANJE Z EINSCAN PRO 2X

Nosilec vizirja je Katsuya  sprva odstranil s čelade in očistil, nato pa se lotil 3D skeniranja. Uporabil je svoj ročni 3D skener znamke Shining 3D, in sicer EinScan Pro 2X, ki ga uporablja že dlje časa in je z njim zelo zadovoljen. Kos je namestil na vrtljivo mizo, 3D skener pa pritrdil na stojalo. Z vrtenjem plošče je tako med 3D skeniranjem dobil vse potrebne podatke in za svoje potrebe dovolj natančen sken. Vse je bilo nared za prehod v drugo fazo.

EinScan Pro 2X na voljo tudi pri nas!

EinScan-pro-2X
Pošlji povpraševanje
3D skeniranje nosilca za vizir na motoristični čeladi z EinScan PRO 2X

OBDELAVA PODATKOV IN VZVRATNI INŽENIRING

Rezultate skeniranja je Katsuya uvozil v 3D program in začel z obdelavo. Kot rečeno, sken je bil dovolj natančen, zato se je tega opravila lahko lotil takoj in z vzvratnim inženiringom začel ustvarjati CAD model.

Program je na podlagi velikega števila točk že sam grobo izrisal 3D model, ki ga je moral Kasuya le še detajlno obdelati. Zaradi dotrajanosti je nosilec izgubil svojo prvotno formo, zato je potrebno tudi poznavanje oblik in predvidevanje. Z nekaj popravki je Katsuyu uspelo z vzvratnim inženiringom natančno poustvariti nosilec za vizir. Sledi le še 3D printanje CAD modela.

ZAKLJUČNA FAZA – 3D PRINTANJE

Za zaključno fazo je bilo na vrsti le še 3D printanje ustvarjenega CAD modela. V članku ni bilo predstavljeno, kateri material in 3D printer je Katsuya uporabil. V kolikor bi zadevo izvedli pri nas, bi zaradi same velikosti kosa brez težav uporabili najmanjši 3D printer, torej FlashForge Adventurer 3, glede izbire materiala pa bi se odločili za ABS filament poljubne barve.

Natisnjeni 3D model nosilca vizirja s 3D printerjem.
CAD model nosilca vizirja narejen s pomočjo vzvratnega inženiringa v 3D programu.

Kaj bi mi uporabili za 3D printanje?

PROJEKT JE BIL USPEŠEN

Katsuya je bil na koncu zadovoljen z izvedbo projekta, saj mu je z vzvratnim inženiringom uspelo poustvariti duplikat kosa, ki ga sicer ni več možno dobiti, saj gre za starejšo čelado. Opravljeno delo, torej 3D skeniranje, obdelava 3D modela in 3D printanje, mu je vzelo zgolj eno uro časa. Vsekakor gre za časovno in stroškovno učinkovito rešitev, potrebno pa je imeti dovolj znanja, da smo z ustvarjenim zadovoljni.

Nosilec vizirja narejen z vzvratnim inženiringom.
Nosilec vizirja narejen z vzvratnim inženiringom.
Nosilec vizirja narejen z vzvratnim inženiringom.

Vse skupaj je dokaz povezanosti 3D skeniranja, vzvratnega inženiringa in 3D printanja, ki so kot relativno nove tehnologije široko uporabne. Katsuya obožuje 3D tehnologijo in jo bo koristil še v naslednjih podobnih projektih.

POGLEJTE SI ŠE NAŠO PONUDBO OSTALIH NAMIZNIH 3D PRINTERJEV: