TEHNOLOGIJE 3D TISKANJA – ŠIROK NABOR ZA ŠTEVILNE REŠITVE

Izdelava domačih pripomočkov, zahtevnih inženirskih delov, prototipov ali kosov v manjših serijah – možnosti 3D tiskanja, tudi zaradi številnih tehnologij, so skoraj neskončne. Zaradi odlaganja plasti materiala lahko izdelamo praktično katere koli oblike predmetov.

Prednost 3D tiskanja je neposredna izdelava izdelkov iz CAD modela brez uporabe kalupov ali orodij. Gre namreč za aditivni postopek, pri katerem se nalagajo zaporedne plasti materiala. Na takšen način lahko najhitreje in cenovno najbolj ugodno pridete do fizičnih modelov. Pri 3D tiskanju je zaradi nalaganja, ne odvzemanja, odpadnega materiala bistveno manj.

KATERE SO TOREJ NAJBOLJ POGOSTE TEHNOLOGIJE 3D TISKANJA?

  • FFF (Fused Filament Fabrication)

  • Fotopolimerizacija (SLA, DLP)

  • Laserska tehnologija (SLS, SLM)

  • MJ (Material Jetting)

  • DED (Direct Energy Deposition)

  • LOM (Laminated Object Manufacturing)

FUSED FILAMENT FABRICATION

Najbolj razširjena metoda za široko paleto uporabnikov. 3D tiskalnik v ekstruder vleče filament, kjer ga topi in preko šobe nanaša na delovno površino. Tam se ohladi in strdi. S programiranimi in preciznimi premiki glave tako nastane končni izdelek.

FOTOPOLIMERIZACIJA

Najbolj pogosti sta SLA (Stereolithography), ki je prva v zgodovni, in DLP (Digital Light Processing). SLA je nekoliko natančnejša metoda, saj z uporabo laserja deluje bolj točkovno, s čimer je primernejša za izdelavo manjših kosov. Vir svetlobe s pomočjo ogledal na X in Y osi prodre skozi posodo s smolo, katero selektivno strjuje po plasteh. DLP tehnologija 3D tiskanja pa uporablja projektor, ki ima širši snop svetlobe. Kos je sicer izdelan hitreje, vendar ne s takšno natančnostjo, zato se to metodo uporablja za izdelavo večjih kosov. Obe tehnologiji sta pogosto uporabljeni v zobozdravstvu in zlatarstvu.

LASERSKA TEHNOLOGIJA

Za “gradbeni” material uporablja prah, ki ga laser nanaša po posameznih slojih. Ob izpostavljenosti snopu, se temperatura praha dvigne nad temperaturo kristalizacije, kar spoji sloje. Laserski tehnologiji sta dve, in sicer SLS (Selective Laser Sintering), ki je namenjena tiskanju plastičnih kosov, ter SLM (Selective Laser Melting), ki omogoča 3D tisk kovinskih kosov.

MATERIAL JETTING

Deluje na podoben način kot standardni brizgalni tiskalnik, le da se namesto ene plasti, naenkrat nanaša več slojev hkrati, ki jih sproti utrjuje UV svetloba. Postopek je tako hitrejši ob enaki kvaliteti izdelka.

DIRECT ENERGY DEPOSITION

Namenjena izdelavi kovinskih izdelkov, pri kateri gre za navarjanje materiala. Metoda je še posebej primerna za popravilo obstoječih kosov in izboljšanje mehanskih ter funkcionalnih lastnosti. Za dosego še natančnejše površine lahko tiskane kose naknadno obdelamo tudi s klasičnimi metodami. S kombinacijo močno znižamo stroške in proizvedemo precej manj odpadnega materiala.

DED tehnologija 3D tiskanja
DED tehnologija 3D tiskanja

LAMINATED OBJECT MANUFACTURING

Kratica “LOM” pomeni nalaganje materiala v laminiranih plasteh. Slednje se napnejo čez predhodni sloj, kjer se s folijo in grelnim valjem, ki pritisne na njih, zlepijo med seboj. Dokončna in bolj gladka površina se doseže z lasersko obdelavo. Prednost te tehnologije je hitrost izdelave, težje pa je izdelati zelo tanke stene modela.

LOM tehnologija 3D tiskanja

RAZLIČNE TEHNOLOGIJE 3D TISKANJA ZA RAZLIČNE POTREBE

Vse naštete tehnologije 3D tiskanja znotraj svojih omejitev ponujajo širok spekter naprednih rešitev. Tehnologija 3D tiskanja se zelo hitro razvija in omogoča uporabnikom učinkovite rešitve.

Najbolj koristne značilnosti 3D tiskanja:

  • Hiter čas izdelave in nizki stroški pri razvijanju določene ideje,

  • Odpravljanje napak pri zgodnjih fazah razvoja izdelka,

  • Preverjanje dimenzijske ustreznosti, oblike, funkcionalnosti in ergonomije,

  • Optimizacija izdelka pred izdelavo orodja.

Presenečenje – 3D natisnjen Avatar!

22 novembra, 2022|0 Comments

PRESENEČENJE - 3D NATISNJEN AVATAR! Za letošnji “3WAY Open House” smo pripravili prav posebno presenečenje. Razkrili smo Avatarja, 3D natisnjeno skulpturo, visoko kar 270 centimetrov! Presenečenje je uspelo, saj med dogodkom ni [...]