TEHNOLOGIJE 3D PRINTANJA

S TEHNOLOGIJO 3D PRINTANJA OZIROMA TISKANJA VAM USTVARIMO KAR ŽELITE

Velikokrat se soočimo s problemom, ko potrebujemo specifičen del, vendar tega ne moremo rešiti z nakupom novega, v kolikor ga ni več na voljo. Na tem mestu pridejo do izraza različne tehnologije 3D printanja, s pomočjo katerih lahko ustvarimo duplikat kosa. Preprosto natisnemo novega.

Tehnologija 3D printanja je postopek izdelave trirazsežnih delov praktično katere koli oblike iz digitalnega modela. Doseže se z uporabo aditivnega postopka, pri katerem se v različnih oblikah nalagajo zaporedne plasti materiala. Od tradicionalnih proizvodnih tehnik se razlikuje v tem, da se pri klasičnih metodah večinoma uporablja odstranjevanje materiala z rezanjem, struženjem ali vrtanjem, v tem primeru pa gre za obraten postopek. Pri 3D tiskanju material dodajamo, kar pomeni da je odpadnega materiala bistveno manj, poleg tega pa so deli narejeni hitreje.

Uporaba 3D printanja/tiskanja
Uporaba 3D printanja/tiskanja

3D tiskalnik lahko za 3D printanje uporablja veliko različnih materialov (npr. guma, plastika, prah, smola, poliuretanski materiali, kovine in podobno ), izbira pa je odvisna od zmogljivosti in tipa 3D tiskalnika. V splošnem se materiali po plasteh nanašajo na različne načine.

Materiali za 3D printanje/tiskanje
Materiali za 3D printanje/tiskanje

– NAJBOLJ POGOSTO UPORABLJENI MATERIALI TEHNOLOGIJE 3D PRINTANJA

POZNAMO VEČ VRST TEHNOLOGIJE 3D PRINTANJA, NAJBOLJ POGOSTO UPORABLJENE PA SO:

FUSION FILAMENT FABRICATION 3D TISKANJE

Najbolj razširjena metoda za široko paleto uporabnikov. 3D printer v glavo vleče filament, kjer ga topi in preko šobe nanaša na delovno površino, kjer se ohladi in strdi. S premiki glave med tiskanjem in določenimi koordinatami tako nastane končni izdelek.

FFF tehnologija 3D printanja/tiskanja
FFF tehnologija 3D printanja/tiskanja

– PRINTERJI Z FFF TEHNOLOGIJO 3D PRINTANJA

FOTOPOLIMERIZACIJA

Najbolj pogosti sta SLA (Stereolithography) in DLP (Digital Light Processing). SLA predstavlja prvo tehnologijo 3D printanja v zgodovini. Leta 1986 jo je izumil Chuck Hull. Vir svetlobe s pomočjo ogledal na X in Y osi prodre skozi posodo s smolo, katero selektivno strjuje po plasteh.

SLA je nekoliko bolj natančna metoda, saj z uporabo laserja deluje bolj točkovno, s čimer je primernejša za tiskanje manjših kosov, medtem ko DLP uporablja projektor, ki ima širši snop svetlobe. Na tak način kos sicer izdela hitreje, vendar ne s takšno natančnostjo, zato se to metodo uporablja za izdelavo večjih kosov.

SLA tehnologija 3D printanja/tiskanja
DLP tehnologija 3D printanja/tiskanja

– PRINTERJI S TEHNOLOGIJO FOTOPOLIMERIZACIJE

EP-A800 Resin 3D printer

EP-A800 Resin 3D printer

EP-A350 Resin 3D printer

EP-A350 Resin 3D printer

Photocentric3D Liquid Crystal Precision V1.5

Photocentric3D Liquid Crystal Precision V1.5

LASERSKE TEHNOLOGIJE 3D PRINTANJA

Pri tovrstni tehnologiji za 3D tiskanje se kot material tiskanja uporablja prašek, ki ga laser nanaša po posameznih slojih. Ko je prah izpostavljen laserskemu snopu, se temperatura na tem mestu dvigne nad temperaturo kristalizacije, kar spoji sloje med printanjem.

V ta segment spadata metodi SLS (Selective Laser Sintering), ki je namenjena printanju izdelkov iz plastike, ter SLM (Selective Laser Melting), ki se uporablja za printanje kovinskih kosov.

SLS tehnologija 3D printanja/tiskanja
SLM tehnologija 3D printanja/tiskanja

– PRINTERJI Z SLS IN SLM TEHNOLOGIJO 3D PRINTANJA

EP-M250 Metal 3D printer

EP-M250 Metal 3D printer

EP-C7250 Wax / Sand 3D printer

EP-C7250 Wax / Sand 3D printer

EP-P3850 Polimerni 3D printer

EP-P3850 Polimerni 3D printer

MATERIAL JETTING 3D tiskanje

Deluje na podoben način kot standardni brizgalni 3D tiskalnik, le da se namesto ene plasti, naenkrat nanaša več slojev hkrati, katere sproti utrjuje UV svetloba. Postopek printanja je tako hitrejši ob enaki kvaliteti izdelka.

DIRECT ENERGY DEPOSITION TEHNOLOGIJA 3D PRINTANJA

Gre za lasersko navarjanje materiala za končne kovinske izdelke. Ta oblika tehnologije 3D printanja se velikokrat uporabi za popravilo obstoječih kosov in izboljšanje mehanskih in funkcionalnih lastnosti. Vsekakor je prednost, da lahko sprintane kose obdelamo s klasičnimi metodami, s čimer močno znižamo stroške in proizvedemo precej manj odpadnega materiala.

DED tehnologija 3D printanja/tiskanja
DED tehnologija 3D printanja/tiskanja

LAMINATED OBJECT MANUFACTURING TEHNOLOGIJE 3D PRINTANJA

Kratica pomeni nalaganje laminiranih plasti. Plasti se napnejo čez predhodni sloj, kjer se s pomočjo obojestransko lepljive folije in grelnega valja, ki pritisne na njih, zlepijo med seboj. Dokončno in bolj gladko obliko dobijo z lasersko obdelavo, ki odstrani odvečni material, ki se je nanesel med printanjem. Prednost te tehnologije 3D printanja je hitrost izdelave, slabost pa, da je težje izdelati zelo tanke stene modela.

LOM tehnologija 3D printanja/tiskanja
LOM tehnologija 3D printanja/tiskanja

KATERO TOREJ IZBRATI?

Vsak ima svoje potrebe, zato mora izbiro tehnologije 3D tiskanja prilagoditi njim. Vsekakor ima vsaka določene prednosti in omejitve, vendar vedno obstaja optimalna rešitev. Tehnologija 3D printanja zelo hitro razvija in omogoča uporabnikom vse več ugodnih rešitev na učinkovit način.