POPRAVILO PALICE S POMOČJO CREATOR PRO 2

3D tiskanje je precej široko uporabna in koristna tehnologija. Stranka je potrebovala popravilo palice, ki se je zlomila med smučanjem in lotili smo se popravila, pri čemer smo uporabili tudi 3D tiskalnik FlashForge Creator Pro 2 za printanje vložka, ki je služil kot pomoč pri poravnavi obeh delov palice.

NOV IZDELEK ALI POPRAVILO?

Ob tem, ko se nam nekaj pokvari, zlomi ali poči, se vedno vprašamo, ali kupiti nov kos ali je smotrno popraviti obstoječega. Večkrat se slednje ne da in moramo dejansko kupiti novega, z nekaj iznajdljivosti in znanja pa je možno izvesti marsikaj. To je uspelo tudi nam, pri čemer smo uporabili tudi 3D tiskanje.

Stranki se je pri teku na smučeh zlomila karbonska palica in iskala je rešitev, kako to popraviti. Ponudili smo seveda popravilo s pomočjo 3D tiskalnika FlashForge Creator Pro 2.

Popravilo palice s pomočjo Creator Pro 2
Popravilo palice s pomočjo Creator Pro 2

V KATEREM DELU PROCESA JE BIL 3D TISKALNIK FLASHFORGE CREATOR PRO 2 KORISTEN?

Popravilo smo si zamislili na način, da smo oba konca zlomljene palice sprva grobo obdelali in nato izmerili premer notranjega dela palice. Slednji je votel, zato smo izrisali in sprintali vložek, ki je po vstavitvi fiksiral palico za nadaljne popravilo in dodal k togosti pri kasnejši uporabi.

Vložek preproste valjaste oblike smo izrisali v programu ThinkDesign in ga dali natisniti na 3D tiskalnik FlashForge Creator Pro 2.

Vložek za popravilo palice pred 3D tiskanjem
Vložek za palico med printanjem na Creator Pro 2

Printanje vložka je trajalo le eno uro, nato pa ga je bilo potrebno malo pobrusiti, saj palica ni povsem pravilne oblike valja, temveč se proti distalnemu delu zoži. Kljub temu smo si želeli, da je sprintan vložek vstavljen kar najbolj tesno, saj bo tako najboljše stabiliziral palico.

Vložek za popravilo palice, natisnjen s Creator Pro 2

KONČNA OBDELAVA

Oba dela smo povezali še s tkanino iz ogljikovih vlaken in smolo ter pustili, da se je smola strdila. Popravilo je bilo tako skoraj gotovo, saj je bila palica glede funkcionalne vrednosti že popolnoma sprejemljiva, vendar za lepši izgled je sledilo še brušenje in barvanje za zaščito karbona pred UV žarki.

Sušenje smole
Sušenje smole

Palica je bila tako ponovno uporabna za stranko in le nekaj gramov težja kot v prvotni obliki, vendar na zlomljenem delu bistveno bolj toga kot prej. Verjamemo, da je bilo popravilo izvedeno kvalitetno in bo stranka z njim zadovoljna.

Končen izgled popravljene palice