POKROV VLEČNE KLJUKE ZA AVTOMOBIL

V 3WAY poleg prodaje produktov na področju 3D tehnologije seveda nudimo tudi celostne storitve. Prizadevamo si k najbolj optimalni rešitvi problema. Tokrat je imela stranka problem, ki je prav posebno pritegnil tudi nas. S pomočjo 3D skeniranja s Shining3D EinScan HX, CAD modeliranja v programu ThinkDesign in 3D printanja na Intamsys Funmat HT smo ustvarili unikaten pokrov vlečne kljuke za avtomobil.

Pokrov za vlečno kljuko

VSE SE ZAČNE S PROBLEMOM IN IDEJO

Dandanes problema ni več tako težko rešiti, potrebno je najti le storitev oziroma izvajalca, ki to omogoča. V 3WAY ponujamo rešitve z uporabo najnovejše in najbolj napredne 3D tehnologije. Stranka je do nas prišla s problemom, ki je bil zelo zanimiv tudi za nas. Na avtomobilu Tesla je namreč med vožnjo odpadel ali pa bil odtujen pokrov za vlečno kljuko in stranka je potrebovala novega.

Tesla

Skupaj smo dobili zamisel, kako bi zapolnili luknjo na podvozju in seveda uporabili celosten spekter 3D tehnologije. Seveda je za kaj takega potrebno dovolj znanja in izkušenj. Sprva je bilo potrebno del podvozja poskenirati s 3D skenerjem in dobljene podatke obdelati. Sledilo je 3D modeliranje in na koncu še 3D printanje pokrova. Vas zanimajo podrobnosti celotnega postopka?

EINSCAN HX

3D SKENIRANJE S SHINING3D EINSCAN HX

Odprtina za vlečno kljuko, ki jo je bilo potrebno zapreti, se je nahajala na spodnjem delu avtomobila. Dostop je bil nekoliko težji, saj je bilo potrebno skenirati del podvozja avtomobila. Odločili smo se za uporabo 3D skenerja EinScan HX, ki je priročen in zelo natančen za zajem površin. Na površino ni bilo treba nanesti spreja oziroma markerjev in kljub težji dostopnosti je uspel zelo dober sken.

Skeniranje avtomobila Tesla z EinScan HX

Skeniranje zadnjega dela podvozja z EinScan HX.

Skeniranje avtomobila Tesla z EinScan HX

Dostop je bil nekoliko težji, vendar je uspel odličen sken.

Sledila je obdelava skeniranega dela v programski opremi skenerja EinScan HX. Z nekaj popravki smo dobili dovolj dober model, ki je služil kot osnova za nadaljne delo.

Obdelava skena

Obdelava podatkov.

Obdelava skena

Sken je bil služil kot osnova za nadaljne delo.

THINKDESIGN

MODELIRANJE POKROVA V PROGRAMU THINKDESIGN

Za modeliranje pokrova smo uporabili program ThinkDesign, ki s številnimi uporabnimi funkcijami predstavlja odlično platformo za izris modela katere koli oblike. Potrebno je bilo upoštevati kar nekaj dejavnikov, kot recimo odpornost na tresljaje med vožnjo in temperaturo. Električni avtomobili se sicer ne pregrevajo v takšni meri kot ostali, vendar v poletnih mesecih lahko odboj sončnih žarkov hitro privede do previsokih vrednosti.

Modeliranje pokrova v programu ThinkDesign

CAD model pokrova, narejen v programu ThinkDesign.

Modeliranje v programu ThinkDesign

Stranski pogled pokrova.

Kot lahko vidite na slikah, pokrov ni izdelan iz enega samega kosa, temveč je sestavljen iz več manjših. Osrednji del predstavljata dve večji ploskvi, ki zapirata odprtino in sta povezani s pregibnim elementom za lažjo montažo. Plošči imata naknadno dodan še element reber, ki omogočajo dovolj togosti in preprečujeta upogibanje. Izdelani sta iz ABS plastike.

Stranski zatiči so izdelani posebej, saj ob morebitni okvari ni potrebno zamenjati celotnih plošč, temveč preprosto zamenjamo le njih. Izdelani so iz ASA plastike.

Za pritrditev je bilo potrebno izdelati še dva vijaka, ki se nato privijeta v podvozje in v veliki meri stabilizirata pokrov na svojem mestu.

Modeliranje pokrova v programu ThinkDesign

Notranji del pokrova, kjer se vidijo vsi elementi – zatiči, rebra, povezovalni element ipd.

Modeliranje pokrova v programu ThinkDesign

Zunanji oziroma vidni del pokrova.

Zadnji element predstavljajo še zatiči vmesnih plošč, ki so izdelani iz fleksibilne plastike, da je montaža čim bolj tesna. Vmesne plošče se ob uporabi vlečne kljuke sname. Osrednja je namenjena sami vlečni kljuki, druga pa električni napeljavi. Poleg tega smo za omenjene vmesne plošče izdelali še ključ za lažjo odstranitev.

INTAMSYS FUNMAT HT

3D PRINTANJE POKROVA NA TISKALNIKU INTAMSYS FUNMAT HT

Za tiskanje modela smo se odločili za uporabo 3D tiskalnika Intamsys Funmat HT, saj ponuja industrijsko kakovost printanih kosov. Prednost je predvsem temeljito izolirana in ogrevana komora, ki s počasnim ohlajanjem omogoča, da se končni kos med ohlajanjem ne zvije. Z izdelkom smo bili zadovoljni in sledilo je še zadnje dejanje, torej montaža na avtomobil.

Pokrov za odprtino vlečne kljuke, sprintan na Intamsys Funmat HT

Končni izdelek, sprintan na Intamsys Funmat HT.

Vijak za pritrditev.

Vijak za fiksno pritrditev na podvozje.

Pokrov za odprtino vlečne kljuke, sprintan na Intamsys Funmat HT

Ključ, ki služi kot pomoč za odstranitev vmesnih plošč za vlečno kljuko in električno napeljavo.

Pokrov za odprtino vlečne kljuke, sprintan na Intamsys Funmat HT

Vidni del pokrova.

MONTAŽA POKROVA NA PODVOZJE AVTOMOBILA

Montaža pokrova je bila preprosta in hitra. Odprtina se je povsem zaprla, s čimer bo umazanija ostala zunaj podvozja avtomobila. Z vijakom smo preizkusili tudi odstraniti obe vmesni plošči, da bi se prepričali, da bo stranka lahko zadevo funkcionalno uporabila. Vse je šlo po načrtih in verjamemo, da bo stranka še dolgo zadovoljna z rešitvijo in uporabno vrednostjo izdelanega pokrova za vlečno kljuko.

Pokrov za odprtino vlečne kljuke na avtomobilu Tesla

Montaža je bila preprosta in hitra.

Funkcionalna uporabnost pokrova.

Pokrov predstavlja funkcionalno vrednost.