5 POGOSTIH VPRAŠANJ PRED NAKUPOM 3D TISKALNIKA

Ni vsak 3D tiskalnik primeren za vsakogar. Tržišče ponuja širok nabor 3D printerjev, med katerimi morate poiskati sebi najbolj primernega. Katera tehnologija 3D tiskanja je primerna za vaš hobi oziroma posel? Ste začetnik ali napredni uporabnik? Koliko ste pripravljeni zapraviti za 3D tiskalnik? Tukaj je nekaj pogostih vprašanj, ki si jih stranke postavijo pred nakupom 3D tiskalnika.

Verjamemo, da vam bodo naši odgovori pomagali pri lažji odločitvi.

3D tiskalnik Intamsys FUNMAT HT
Nakup 3D printerja

1. KAKŠNE SO VAŠE POTREBE OZIROMA CILJI 3D TISKANJA…

Kakšen je vaš cilj 3D tiskanja? Boste 3D printali manjše ali večje kose? Bodo slednji enostavni ali zahtevni? Iz kakšnega materiala morajo biti.

Pred nakupom 3D printerja, morate tudi preceniti, katera tehnologije 3D tiskanja je najbolj primerna za vaše projekte. Je to FFF (najširše uporabljena), SLA, DLP, SLS, SLM, MJ, DED ali LOM? Več podrobnosti o tehnologijah 3D printanja lahko preberete tukaj.

3D tiskalnik FlashForge Creator 3
3D tiskalnik FlashForge Foto 13.3

2. TIP IN LASTNOSTI 3D TISKALNIKA

3D printerje delimo glede na tehnologijo in pa tip. Nekateri 3D tiskalniki ponujajo industrijsko kakovost 3D tiska, medtem ko so drugi za domačo uporabo. Prvi so praviloma večji in masivnejši, medtem ko so drugi namizni in lahko prenosljivi.

3D tiskalniki imajo seveda tudi različne karakteristike. V zadnjem času je vse pomemben volumen 3D tiskanja, ki se pri naših 3D printerjih giblje kar do 40 x 35 x 50 cm! Večina ponuja zaslon na dotik, senzor za nadzor zaloge filamenta in kamero za nadzor nad 3D tiskanjem na daljavo, razlike pa so v temperaturi komore in delovne plošče, številu ekstruderjev ali uravnavanju delovne podloge.

3D tiskalnik FlashForge Adventurer 4
3D tiskalnik FlashForge Creator 4
Volumen 3D tiskanja

3. 3D TISKALNIK IN KOMPATIBILNI MATERIALI

Potrebujete visoko zmogljive končne izdelke ali bolj preproste? Razlika je seveda tudi v kakovosti končne površine, kjer so 3D tiskalniki na smolo vsekakor boljši. Za izdelavo prototipov z FFF 3D printerji je včasih povsem dovolj preprost PLA material, medtem ko imajo nekateri zahteve tudi po izjemno zmogljivih materialih kot sta PEEK in ULTEM. Za 3D tiskanje širšega razpona materialov boste potrebovali tudi bolj napreden 3D tiskalnik, s šobami, ki se lahko bistveno bolj segrejejo.

PLA filament 3D tisk
Mat Black filament 3D tisk
Silk Gold filament 3D tisk
Mat Black filament 3D tisk

Več o različnih materialih lahko preberete tukaj.

4. VAŠE PREDZNANJE O 3D PRINTANJU…

Bi se radi šele spoznali s 3D printanjem ali ste že napredni uporabnik svojega 3D tiskalnika? Če spadate med prve, potem gotovo ne boste posegli po profesionalnem 3D printerju, temveč boste iskali tiste, ki so primerni začetnikom.

V kolikor vas skrbi, da 3D tiskanju ne boste kos, naj vas to ne skrbi. Nudimo namreč možnost izobraževanja, od začetnikov do najbolj zahtevnih uporabnikov. Učenje 3D tiskanja ni tako zapleteno, kot se mora sliši

Izobraževanje in šolanje 3D tisk
Napredni uporabniki 3D tiskalnika

5. VAŠ PRORAČUN ZA NAKUP 3D TISKALNIKA…

Seveda proračun vpliva na vsak nakup, tudi kar zadeva 3D tiskalnik. Ob upoštevanju koriščenja digitalnih bonov, lahko pri nas dobite svoj FlashForge 3D tiskalnik že za manj kot 200 EUR! Kako izvesti NAKUP Z DIGITALNIM BONOM pri nas, lahko izveste tukaj

Cenovni razpon 3D printerjev je velik, od nekaj sto evrov do več tisoč. Nizka cena jasno ne pomeni, da 3D tiskalnik ne bo zadovoljil vaših potreb. Vsekakor so dražji navadno bolj natančni, ponujajo večji volumen 3D printanja in 3D tiskanje s širšo paleto kompatibilnih materialov, lahko pa z vsem tem povsem presegajo vaše potrebe.