NAJBOLJ PRILJUBLJEN FILAMENT ZA 3D PRINTANJE

Ob vstopu v svet 3D printanja, prej ali slej začnete razmišljati o filamentih za 3D printanje. Slednje uporabljajo FFF 3D printerji. Poznamo veliko vrst filamentov, ki imajo seveda različne lastnosti. Filament za 3D printanje morate izbrati glede na svoje zahteve, saj ni vedno vsak primeren. Pomembno je tudi to, da je lahko dobavljiv in na voljo, ko ga potrebujete.

PLA FILAMENT ZA 3D PRINTANJENAJLAŽJI ZA UPORABO

Najpogostejši filament za 3D tiskanje je PLA. Ima najnižje zahteve glede lastnosti 3D printerja, zlasti glede temperature ekstruderja in delovne podloge. Prav tako je združljiv z najširšim naborom 3D printerjev, je najbolj poceni in najlažji za uporabo. Na voljo je v številnih različnih barvah, velikokrat pa predstavlja tudi osnovo za druge posebne materiale. PLA omogoča 3D printanje velikih predmetov, pri čemer ne potrebujete 3D printerja z ogrevano delovno podlogo in zaprto komoro, saj je stopnja krčenja nizka.

PLA filament za 3D printanje
PLA filament za 3D printanje

Glavna pomanjkljivost PLA filamenta pa je ta, da ni tako močan ali vzdržljiv kot nekatere druge vrste, pa vendar je še vedno najbolj priljubljena izbira za navdušence nad 3D printanjem.

Nastavitve za printanje s PLA filamentom:

Temperatura ekstruderja: 200 – 230°C
Ogrevana delovna podloga: Ni potrebno (če da, 20-45°C)
Zaprta komora: Ni potrebno (če da, 20-25°C)
Dodatne zahteve: Nekateri posebni filamenti PLA, kot je recimo “Galaxy filament”, ki se sveti v temi, potrebujejo ekstruder z večjo trdnostjo, ker so mu dodane fluorescentne snovi.

ABS FILAMENT ZA 3D PRINTANJE– Z IZJEMNIMI LASTNOSTMI

ABS ima odlične mehanske lastnosti, saj je odporen na višje temperature in UV-svetlobo. Ima tudi nekoliko manj zahtev, kar se tiče pogojev za skladiščenje. Pomembno je le, da se izogibate res ekstremnim temperaturam, vlažnosti in neposredni sončni svetlobi. V kolikor je pravilno shranjen, bi moral ABS filament zdržati več mesecev ob ohranjenih lastnostih.

ABS filament za 3D printanje

Na splošno je ABS vzdržljivejši, močnejši in bolj žilav od PLA filamenta, poleg tega pa se pod pritiskom tudi težje zlomi. 3D modeli, sprintani iz ABS filamenta so lahko dlje časa izpostavljeni vlagi, višjim temperaturam okolja ali UV-žarkom, brez da bi to preveč vplivalo na njihove lastnosti. Poleg tega je naknadna obdelava modelov bistveno lažja.

Nastavitve za printanje z ABS filamentom:

Temperatura ekstruderja: 230 – 260°C
Ogrevana delovna podloga: Potrebno (90-95°C)
Zaprta komora: Ni potrebno (če da, okoli 30°C)
Dodatne zahteve: Bodite pozorni, da ima delovna podloga dovolj oprijema, zato jo pred 3D printanjem namažite z lepilom.

PETG FILAMENT ZA 3D PRINTANJEIDEALNA ZMES

PETG je zmes PLA in ABS filamenta. Kljub temu, da ni zahteven za uporabo, PETG ni najbolj priljubljen med hobi uporabniki, temveč se pogosteje uporablja v zasebnih studiih in manjših proizvodnjah. V primerjavi s PLA in ABS filamentom ima skoraj ničelno stopnjo krčenja, zato je najbolj primeren za izdelavo prototipov. PETG predstavlja idealno kombinacijo trdnosti in fleksibilnosti, poleg tega pa je odporen na zunanje obremenitve. Kot zanimivost, večina plastenk je narejenih iz PETG materiala.

PETG filament za 3D printanje

Nastavitve za printanje s PETG filamentom:

Temperatura ekstruderja: 220 – 245°C
Ogrevana delovna podloga: Potrebno (70-80°C)
Zaprta komora: Ni potrebno (če da, okoli 25°C)
Dodatne zahteve: PETG hitro absorbira vlago iz zraka. Skladiščenje PETG filamenta je nezanemarljiv problem. Priporočamo uporabo sušilnika filamentov.

POZNATE JIH, LE PRAVEGA MORATE IZBRATI…

Predstavili smo vam tri najpogostejše vrste filamenta za 3D printanje – PLA, ABS in PETG. Ti trije filamenti za 3D printanje lahko pokrijejo večino vsakodnevnih potreb ljubiteljev 3D printanja. Poleg enostavne uporabe so na voljo v veliko barvah, sprintani modeli pa so močni in imajo čvrsto strukturo. Vsekakor priporočamo, da za 3D printanje uporabljate originalni filament, prdevsem pa da ga pravilno skladiščite, saj bo le tako obdržal vse svoje prvostne lastnosti.

VSI FLASHFORGE FILAMENTI ZA 3D PRINTANJE: