KORAKI PRED 3D PRINTANJEM…

Za čim boljšo izkušnjo s 3D printanjem je dobro poznati, kako se postopka 3D tiskanja sploh lotiti. Nekatere stvari se vam bodo morda zdele banalne in preveč osnovne, vendar v kolikor se jih boste držali, boste iz vašega 3D printerja zagotovo dobili popoln 3D model. Vas zanimajo najbolj pomembni koraki pred 3D printanjem?

Koraki pred 3D printanjem

OBLIKOVANJE 3D MODELA

3D model lahko pripravite v poljubni programski opremi za 3D oblikovanje. Kasneje ga je treba prevesti še v skript strojnih navodil, da jih lahko 3D printer prebere. To se naredi s programsko opremo za rezanje, bolj poznano kot “slicer” (angl.), npr. FlashPrint. Ob tem, ko svoj 3D model uvozite v “slicer”, lahko v njem prilagoditve določene nastavitve svojim zahtevam. Nastavite lahko številne pomembne parametre, kot so hitrost in temperaturo 3D tiskanja, debelino sten, odstotek polnila (“infill”), višino slojev in mnoge druge.

Datoteka, ki jo boste dobili, je sestavljena iz G-kode, torej “jezika” 3D printerjev in CNC strojev. G-koda je pravzaprav dolg seznam navodil, ki jih bo 3D printer upošteval pri izdelavi vašega 3D modela.

FlashPrint slicer
FlashPrint slicer

PRIPRAVA PODPOR ZA 3D PRINTANJE MODELA

Za kakovosten 3D model je za previsne dele večkrat potrebno dodati podpore. Ena od glavnih funkcij “slicerja” je analizirati model in ugotoviti, ali naj ustvari podpore ali ne. Omogoča vam, da izberete, kam boste postavili podpore in kako gosto postavljene naj bodo. Nekateri uporabnikom ponujajo celo možnost izbire različnih vrst podpornih struktur, ponavadi iz PVA ali pa HIPS materiala.

Podpore za 3D printanje

HRANJENJE FILAMENTA ZA 3D PRINTANJE

Shranjevanje filamentov je eden izmed pomembnih vidikov 3D printanja, še posebej, če imate odprtih več kolutov, ki namreč lahko absorbirajo preveč vlage. Najbolje je, da odprt filament čim prej porabite, sicer pa ga shranjujete v vakuumsko zapakirani embalaži ali pa Filament Drying Station. Slednja je bila narejena ravno za te namene.

FlashForge Drying Station

PRIPRAVA VAŠEGA 3D PRINTERJA

Tako kot vse naprave, tudi 3D printerji potrebujejo redno vzdrževanje, da delujejo nemoteno. Potrebno je slediti nekaj korakom, da bo 3D printer pripravljen za delovanje.

1. Čiščenje delovne površine:

Po 3D printanju je vedno priporočljivo dobro obrisati delovno površino. V kolikor je na njej lepilo, lahko uporabite kuhinjsko gobico, milo in toplo vodo, da ga odstranite. Pri čiščenju upoštevajte vsa navodila proizvajalca 3D printerja.

Koraki pred 3D printanjem - čiščenje delovne podloge
Koraki pred 3D printanjem - čiščenje šobe

2. Čiščenje šobe:

Preden začnete tiskati, šobo preprosto očistite. To zagotavlja, da v njej ni posušenega filamenta, ki bi lahko povzročal težave pri nadaljnem 3D printanju. 

3. Odstanjevanje filamenta:

Večina 3D printerjev porabi majhno količino filamenta, da napolni ekstruder in ga spusti skozi šobo na delovno mizo. Ekstruder mora biti pripravljen za iztis filamenta, preden se začne printanje. Preden začnete s printanjem prvega sloja, odstranite odvečni filament, da bo delovna površina čista.

Koraki pred 3D printanjem - odstanjevanje filamenta
Koraki pred 3D printanjem - nalaganje filamenta

4. Nalaganje filamenta:

Postopek nalaganja se začne s segrevanjem šobe na temperaturo taljenja filamenta. Slednja je običajno nad 175 °C, odvisno od vrste filamenta. Filament je najbolje ročno vstaviti v ekstruder in tako zagotoviti, da se bo začel taliti in bo stekel v šobo.

5. Izravnava oziroma kalibracija delovne podloge:

Da lahko tiskalnik natančno iztisne filament in naredi predmet, mora biti delovna podloga ravna. Kalibracijo se naredi pred prvo uporabo 3D printerja. Lahko je ročna ali avtomatska, odvisno od 3D printerja.

Koraki pred 3D printanjem - nalaganje filamenta

SLEDI LE ŠE 3D PRINTANJE…

Sedaj veste, kateri so najbolj pomembni koraki pred 3D printanjem. Z upoštevanjem slednjih boste gotovo pripravljeni na 3D printanje. No, vaš 3D printer bo. Velikokrat bi kakšen korak najraje preskočili, vendar za res optimalen izdelek, se jih je priporočljivo držati.