KONTROLA KAKOVOSTI

VELIKIH OBJEKTOV S FREESCAN UE

Kontrola kakovosti produktov in storitev postaja vse bolj pomemben člen v optimizaciji procesov. Cilj je čim večja učinkovitost, ki se jo doseže s precizno izdelavo oziroma storitvijo. Pri optimizaciji ima kontrola kakovosti pomembno vlogo, saj gre za natančno preverjanje opravljenega dela in povratne informacije. Predstavili vam bomo lep primer implementacije kontrole kakovosti v delovni proces.

PODJETJE OFFICINE FOGIARINI JE V SVOJE PROCESE DIGITALIZIRALO

Podjetje Officine Forgiarini je bilo ustanovljeno leta 1962 s sedežem v Italiji. S 60-letno tradicijo pokriva avtomatizacijo industrije, stroje za izdelavo abrazivov in obdelavo velikih objektov po meri. Z leti so z osredotočanjem na potrebe svojih strank in zagotavljanjem učinkovitih rešitev z dodano vrednostjo pridobili zaupanje številnih uporabnikov po vsem svetu.

Officine Forgiarini
Officine Forgiarini

V preteklih letih so se v Officine Forgiarini že srečali s številnimi težavami. Člani ekipe so poiskali rešitve, zaradi katerih je poslovanje Officine Forgiarini dolgotrajno. Odločili so se, da digitalizirajo svojo proizvodnjo, pri čemer so za optimizacijo vključili kontrolo kakovosti. Težava pri razvoju podjetij je največkrat ravno pomanjkanje ustreznih metod pregledovanja delovnega procesa.

Številni deli, ki jih izdelujejo v Officine Forgiarini so velikih razsežnosti in pridobljeni s struženjem ali rezkanjem. Po strojni obdelavi jim je manjkala kontrola kakovosti v čim bolj izvedljivi obliki. Rabili so torej preverjanje proizvedenih delov in zagotovitev, da izpolnjujejo zahteve, zlasti kakšni premeri obročev ipd. To neposredno vpliva na napredek naslednjega koraka v procesu. V kolikor deli niso kvalificirani, tudi montaža ne bo potekala uspešno. Slednje je potrebno nato znova obdelati, posledično pa se podaljša čas dela in onemogoči dobava v dogovorjenem roku.

Officine Forgiarini

KONTROLA KAKOVOSTI S 3D SKENIRANJEM KOT REŠITEV ZA PREVERJANJE PROCESOV…

Shining3D ima enostavno, a visoko natančno digitalno rešitevkontrola kakovosti s 3D skenerjem FreeScan UE. Slednji predstavlja priročno in visoko natančno napravo, ki lahko zagotovi hitro 3D skeniranje velikih objektov.

Shining3D

Da bi rešili to težavo, se je Officine Forgiarini odločil sodelovati s podjetjem Shining3D, ki je v njihov proces vključilo zgoraj omenjeni 3D skener FreeScan UE.

3D skener Shining3D FreeScan UE je odlično orodje za izvedbo kontrole kakovosti.
3D skener Shining3D FreeScan UE je odlično orodje za izvedbo kontrole kakovosti.

KAKO POTEKA KONTROLA KAKOVOSTI?

Primer dela Kaplanove turbine.

  • Na celoten del turbine se nalepi ustrezno število markerjev.
  • 3D skeniranje s FreeScan UE

    V procesu 3D skeniranja velikih objektov lahko pride do kumulativnih napak med postopkom sestavljanja vsakega okvirja skeniranja. Za pridobitev točnih informacij o položaju markerjev se zato uporabi enoten koordinatni sistem, ki odpravi slednje ter zagotovi natančen nadzor skeniranja velikih objektov.

  • Podatki se uvozijo v Shining3D programsko opremo, na podlagi katerih se pridobijo popolni 3D podatki.

  • Podatki 3D skeniranja se uvozijo v programsko opremo za kontrolo kakovosti, vključno z merjenjem premera loka in pregledom vmesnika sklopa.

Kontrola kakovosti s FreeScan UE
Kontrola kakovosti je z uporabo 3D skenerja FreeScan UE zelo natančna.
3D skeniranje velikih objektov s FreeScan UE.
Kontrola kakovosti s priročnim 3D skenerjem FreeScan UE

PREDNOSTI KONTROLE KAKOVOSTI

  • Hiter 3D pregled velikih delov. 3D skeniranje velikih objektov in pregled glede skladnosti kosa je mogoče izvesti v enem dnevu.

  • Rešitev problema ponovne obdelave. V kolikor kos ne prestane kontrole, ga je mogoče neposredno prilagoditi, ne da bi ga bilo treba vrniti med montažo.

Prednosti kontrole kakovosti se kažejo v hitrem 3D pregledu velikih delov.

PRIHODNOST JE SVETLA

Zahvaljujoč sodelovanju s Shining3D in visoki natančnosti laserskega ročnega 3D skenerja FreeScan je podjetje Officine Forgiarini uspešno dobavilo številne stroje in druge produkte. Kontrola kakovosti je pripomogla k doseganju skladnosti obdelanih delov. Tudi v prihodnje bodo stremeli k odličnosti in spremljanju najnovejših strategij za optimizacijo proizvodnje profesionalnih strojev ali kosov.