“MINI” RAKETA JE S POMOČJO
hyperMILL CAM PROGRAMSKE OPREME ŠE HITREJŠA

Vetech Hayabusa motor
Vetech Hayabusa in Mini

Podjetje Vetech je uporabilo svoje znanje in izkušnje za predelavo motorja Suzuki Hayabusa za uporabo v avtomobilu Mini. Vsem vodilnim razvijalcem CAM programske opreme so dali gred izbirnika menjalnika in jih prosili, naj jo sprogramirajo. OPEN MIND je svojo hyperMILL CAM programsko opremo zagotovil najbolj učinkovito rešitev.

Pri Vetech Product Design & Development, ki načrtuje in izdeluje zapletena orodja za kalupe iz aluminija, vojaške senzorje in inovativni motor Hayabusa, se je prejšnji sistem CAD/CAM s težavo spopadal s kompleksnostjo komponent. Na tem mestu je prišlo do izraza strokovno znanje inženirjev v podjetju OPEN MIND Technologies, razvijalcu CAM programske opreme.

hyperMILL JE POVRNIL ZAUPANJE GLEDE TRKOV MED OBDELAVO

V podjetju Vetech so uporabljali zastareli CAD paket z integriranim CAM sistemom za vsa opravila obdelave. Nekega dne je stroj VMX42M naredil hiter premik med dvema točkama, pri čemer se je zaletel v napeljave in uničil vreteno. Posledica so bili tedni brez stroja, medtem ko so morali namestiti novo drago vreteno. Zaradi slabega zaznavanja trkov so morali v podjetju Vetech zamenjati svojo CAM programsko opremo. Prepričala jih je hyperMILL CAM programska oprema.

hyperMILL CAM programska oprema

hyperMILL CAM PROGRAMSKA OPREMA SE JE IZKAZALA KOT NAJBOLJŠA IZBIRA

Mini with Hayabusa engine

Pri predelavi 1300-kubičnega motorja Hayabusa, z namenom, da bi ga lahko vstavili v avtomobil Mini, je bilo treba spremeniti položaj menjalnika in dodati vzvratno prestavo. Poskušali so programirati gred izbirnika menjalnika, vendar je bila naloga s staro programsko opremo skoraj nemogoča. Programiranje tega kosa so zaupali vsem vodilnim CAM razvijalcem.

Preprečevanje trkov je bil vsekakor kritičen dejavnik. hyperMILL je na tem mestu zagotovo prepričal Vetechove inženirje in zagotovil najbolj učinkovito rešitev v primerjavi z ostalimi programskimi opremami. Poleg tega so morali doseči hitrejše čase programiranja za orodja za kalupe iz aluminijahyperMILL je bil ponovno daleč pred vsemi pri programiranju orodij za kalupe.

NAJHITREJŠE “MINI” PREOBLIKOVANJE NA SVETU…?

Pri programiranju enajstih osnovnih komponent preoblikovanega motorja je imelo podjetje Vetech s hyperMILL zagotovo veliko koristi. Sposobnost programiranja in strojne obdelave kompleksnih delov z zaupanjem v sistem za preprečevanje trkov je izjemnega pomema za Vetech. OPEN MIND je sprogramiral sistem z vpenjali, vretenom, držali orodja in 4-osno vrtljivo mizo, vse vključeno v en model.

Programiranje s hyperMILL CAM programsko opremo

Za test z vidika skrajšanja časa so programirali orodje za oblikovanje aluminija za vstopne in izpušne pokrove. Pri prejšnjem sistemu je programiranje trajalo 20 ur, s hyperMILL pa je bilo to isto orodje dokončano v manj kot 10 urah. Zgornje ohišje motorja je sestavljeno iz sedmih posameznih nastavitev. Vetech s prejšnjim paketom CAM ni mogel prenesti osnovnega modela iz enega procesa v drugega.

hyperMILL je skrajšal čas programiranja in čas ciklov na stroju. Ravno tako se je z vpeljavo te CAM programske opreme izboljšala kakovost obdelave površine, ponovljivost naših delov in orodij za kalupe.”

 – Andy Smith, Senior Design Engineer v podjetju Vetech

KALUPI S HITREJŠO PRIHODNOSTJO

Več kot 60 % dela podjetja Vetech obsega proizvodnjo orodij za kalupe iz aluminija, zato je za njih pomembno, da strankam skrajšajo dobavne roke. V večini primerov se od njih pričakuje, da oblikujejo, programirajo in izdelajo orodje za kalupe, oblikujejo plastične prototipe in izvedejo vse potrebne teste v 3-4 dneh. Da bi to dosegli, mora biti čas programiranja kratek in obdelava izjemno učinkovita.

Hayabusa engine machined with hyperMILL
Hayabusa engine machined with hyperMILL

KRAJŠI ČAS PROGRAMIRANJA IN OBDELAVE NA STROJU

Za programiranje orodja s prejšnjo programsko opremo so potrebovali kar 8 dni. hyperMILL je enak proces omogočil v treh dneh, kar pomeni več kot 60 % hitrejše programiranje. Po drugi strani so obdelovalne strategije v skrajšale čase obdelovalnih ciklov za dodatnih 50 %.

hyperMILL CAM programska oprema

Za nameček se je izboljšala tudi kakovost obdelave površin, ponovljivost končnih produktov in pa orodij za izdelavo kalupov. OPEN MIND je dosegel, da je podjetje Vetech znova dobilo 100-odstotno zaupanje v obdelovalne strategije in poti za orodja, kar je zasluga izjemnega sistema proti trkom.