UNIKATEN OKVIR ZA “DOWNHILL” KOLO, IZDELAN S PROGRAMSKO OPREMO HYPERMILL CAD/CAM

Stewart Palmer je kot otrok ob vožnji z gorskim kolesom postajal vedno bolj zainteresiran za preučevanje kolesa in ugotavljanje njegovega delovanja. Danes je Stewart visoko usposobljen inženir, zadnjih 18 mesecev pa je načrtoval in izdeloval lastno gorsko kolo. V pomoč mu je bila programska oprema

hyperMILL CAD/CAM

Ob vračanju k začetkom poslovanja je Stewart dejal: “Prej sem delal v prestižnem podjetju, ki je proizvajalo 5-osne dele F1, zato je bila moja ambicija vedno razvoj na področju 5-osnega trga. Ta je prispel v obliki 5-osnega obdelovalnega centra Quasar podjetja Engineering Technology Group (ETG) in vrhunske programske opreme CAM podjetja OPEN MIND Technologies. Imel sem odlične odnose z ETG in iz predhodnega sodelovanja s proizvajalcem komponent F1 sem vedel, da hyperMILL od podjetja OPEN MIND edina možna CAM programska oprema.”

Uikaten okvir kolesa za spust s hyperMILL CAD CAM.

KOLESARSKI NAVDUŠENEC OD MALIH NOG hypermill CAD/CAM

Stewartovo ozadje pri oblikovanju in izdelavi zapletenih delov mu je kot kolesarskemu navdušencu kmalu dalo idejo, da oblikuje svoje lastno kolo. Zasnova kolesa je sestavljena iz treh osnovnih delov:

  •      glavnega okvirja
  •      sedežna opora
  •      nihajne roke, ki povezuje glavni okvir z zadnjim kolesom in vzmetenjem

Z uporabo programske opreme hyperMILL CAD CAM je okvir obdelan v 40 urah, nihajna roka v 18 urah, sedežna opora pa v 15 urah. Na tem mestu se je hyperMILL resnično izkazal. Stewart pravi: “Projekt s prejšnjo programsko opremo CAM ne bi bil mogoč. Brez programske opreme hyperMILL in 5-osnega Quasarja to ne bi bilo mogoče. Toda tisto, kar hyperMILL CAD CAM razlikuje od ostalih ponudnikov programske opreme, so zaključni obdelovalni cikli. hyperMILL samodejno združuje cikle zaključne obdelave na ravni Z in cikla zaključne obdelave profila, da se med dvema ločenima ciklusoma in površinama popolnoma združit. To je ključnega pomena za izdelavo popolnega okvirja.”

hyperMILL CAD CAM.

Nihajna roka na stroju za 5-osno obdelavo.

hyperMILL CAD CAM.

Vpetje zadnjega vzmetenja.

“Glede na izkušnje s proizvajalcem komponent F1 sem vedel, da je programska oprema hyperMILL podjetja OPEN MIND edina možnost v zvezi s programsko opremo CAM.”

Stewart Palmer

hyperMILL CAD CAM

POVEČANJE UČINKOVITOSTI S PROGRAMSKO OPREMO HYPERMILL MAXX

Čeprav je površinska obdelava bolj kritična kot čas cikla, namerava Stewart skrajšati čas obdelave z uvedbo hyperMILL MAXX Machining za grobo obdelavo. Podjetje NBM je izvedlo teste hyperMILL MAXX in ugotovilo, da je slednja verzija zelo učinkovita. Eden od ciklov grobe obdelave na glavnem okvirju se je z 2 ur 20 minut zmanjšal na manj kot 1 uro 30 minut, kar je za 40% manj časa. Ocenjuje, da v primeru povečane hitrosti vretena na stroju v območju od 15 do 18.000 vrtljajev/min, v nasprotju z obstoječimi 8.000 vrt / min, bi se čas cikla zmanjšal na 30 minut, kar pomeni 80% zmanjšanje glede na obstoječi čas.

hyperMILL CAD CAM

Simulacija sedežne opore.

hyperMILL CAD CAM

Sedežna opora.

hyperMILL CAD CAM

Sedežna opora poleg surovca.

KOLESA ZA PRODAJO? hypermill CAD CAM

Čeprav je projekt še v povojih, ima Stewart že ambicije, kako izboljšati zasnovo okvirja, da zmanjša skupno težo s 6,75 kg na približno 5 kg. Za inženirja z izkušnjami na področju oblikovanja in izdelave F1, kjer je teža ravno tako pomemben faktor, bo ta zahtevna naloga zanj vseeno nekoliko lažja.  

Kolo za spust z unikatnim okvirjem, izdelanim s hyperMILL CAD CAM

POGLEJTE SI ŠE NAŠO PONUDBO FLASHFORGE IN MAKERBOT NAMIZNIH 3D PRINTERJEV: