ENOSTAVNEJŠE VZDRŽEVANJE LADIJ Z UPORABO 3D SKENERJA FREESCAN UE

Shining3D FreeScan UE se je izkazal kot najboljša rešitev pri popravilu notranjih komponent ladje. Zaradi velikosti in ostalih značilnosti delov, ki so običajno izdelani po meri, je za potrebe vzdrževanja hitra replikacija problem. S slednjim se inženirji redno soočajo. Z uporabo FreeScan UE je ta postopek veliko bolj enostaven in predvsem hitrejši.

FreeScan UE 3D skener kot pomoč pri popravilu ladje

Spodnji primer zajema popravilo vodne črpalke, ki služi za pomoč sidranja ladje na pomol. Inženirji so se s tem izzivom soočili s pomočjo 3D tehnologije. Uporabili so FreeScan UE za skeniranje celotne vodne črpalke.

Vodna črpalka, ki jo je bilo treba popraviti: glavni del vzdrževalne naloge je bil ustvariti natančno kopijo originalnega dela s pomočjo 3D skenerja.

TRADICIONALNE METODE VZDRŽEVANJA LADJE

1 . Zaradi visokih zahtev po pretočnosti je črpalka za vodo velika in ima ukrivljeno strukturo. Eden od tradicionalnih pristopov vključuje ročno merjenje črpalke in digitalno modeliranje na podlagi rezultatov meritev. Delovna obremenitev ni le velika, tudi natančnega digitalnega dvojnika ni mogoče replicirati.

2. Druga pogosta metoda je dvodimenzionalno fotografiranje in uporaba fotografij kot osnove za modeliranje delov. Tudi s to metodo se nagibamo k napakam in ravno tako ne zagotavlja izdelave natančne in zanesljive digitalne replike.

ZAJEM DELA LADJE Z UPORABO 3D TEHNOLOGIJE – 3D SKENERJA FREESCAN UE

Za pomoč pri hitrem skeniranju vodne črpalke so uporabili visoko natančen laserski 3D skener FreeScan UE in ustvarili njeno pristno digitalno kopijo. Zaradi sorazmerno pravilne oblike črpalke je bil postopek pridobivanja podatkov hiter, izdelava CAD modela pa enostavna. FreeScan UE je opravil odlično delo!

FreeScan UE 3D skener
kliknite in pridobite ponudbo

3D skeniranje: 20 minut

Vzvratni inženiring: 1 ura

V roku ure in pol je tako možno pridobiti popolne podatke in izdelati natančen CAD model objekta.

CAD model črpalke po skeniranju s FreeScan UE

Posnetek zaslona CAD modela po zaključku postopka vzvratnega inženiringa.

V današnjih hitrih digitalnih razvojnih procesih je dostop do popolnih 3D podatkov ključnega pomena za popravilo in kontrolo kakovosti komponent. Imeti te podatke na dosegu rok je ključ do učinkovitega delovnega procesa digitalne proizvodnje.

KLJUČNE PREDNOSTI UPORABE FREESCAN UE V PROCESU:

VISOKA NATANČNOST

Natančnost meritve do 0,02 mm, visoka ponovljivost in stabilnost pridobivanja podatkov za vzvratni inženiring in kontrolo kakovosti.

PRIROČNOST

Tehta le 750 g, zaradi priročne oblike in ergonomije pa je rokovanje z njim možno tudi znotraj objekta.

HITRO SKENIRANJE

Zajame lahko veliko polje, hitrost skeniranja do 1,02 milijona točk na sekundo pa omogoča neverjetno hitro pridobivanje 3D podatkov.