UPORABA 3D SKENERJA FREESCAN UE 11 PRI KONTROLI KAKOVOSTI ULITKOV

Zelo natančen in zanesljiv pregled delov je ključnega pomena za kakovost izdelkov v industrijskem in proizvodnem sektorju. Tehnologija 3D skeniranja se je v procesu digitalizacije izkazala za odlično orodje, ki olajša potek dela, hkrati pa ga bistveno skrajša. Z vse večjo cenovno dostopnostjo in razpoložljivostjo metroloških 3D skenerjev se vrzel med 3D skeniranjem in drugimi merilnimi tehnologijami zmanjšuje. V tem primeru je bil za pregled ulitkov uporabljen Shining3D FreeScan UE 11.

Slika 1: Poročilo o kontroli kakovosti s FreeScan UE 11

Slika 1: Poročilo o kontroli kakovosti

PREGLED ULITKOV Z UPORABO FREESCAN UE 11

Visokokakovostni metrološki 3D skenerji, kot je FreeScan UE 11, so cenovno vse bolj dostopni, vendar je kljub temu potrebno nekaj časa vložiti v učenje glede rokovanja z njimi. Vsekakor je prva zadeva, na katero mora dati merilec oziroma strojnik poudarek, učenje zajemanja podatkov s 3D skenerjem in obdelava podatkov v programu. V tem primeru pregledovanja ulitih delov se je izkazalo, kako natančno se da pregledati industrijske dele z uporabo 3D skenerja.

Na voljo tudi pri nas!

FreeScan UE 11
Pošlji povpraševanje

3D skener

VISOKO KAKOVOSTNI ULITKI ZA RAZLIČNE APLIKACIJE

V tem posebnem primeru imajo ulitki nekaj zelo zapletenih značilnosti. So nepravilne oblike in imajo več ukrivljenih površin, kar predstavlja izziv za ročno merjenje. Zahtevnost merjenja v tem primeru predstavljata predvsem velik obseg dela in natančno merjenje notranjosti ulitka.

Slika 2: Ulitki v tovarni

Slika 2: Ulitki v tovarni

Slika 3: FreeScan UE 11

Slika 3: 3D skener FreeScan UE 11

Ob upoštevanju vseh dejavnikov je bila uporaba visoko natančnega 3D skenerja FreeScan UE 11 za kontrolo kakovosti ulitka idealna rešitev.

3D SKENIRANJE & KONTROLA KAKOVOSTI ULITKOV

V prvem koraku postopka 3D skeniranja so želeli dobiti zunanjo obliko ulitkov. Slednji so težki za premikanje, zato se je na tem mestu izkazala odlika 3D skenerja FreeScan UE 11, saj se ga zlahka drži in premika po prostoru. Tehta namreč le 670 g. Na tak način so brez težav pridobili vse potrebne podatke o ulitkih.

Slika 4: 3D zajem podatkov o zunanji obliki ulitka s FreeScan UE 11

Slika 4: 3D zajem podatkov o zunanji obliki ulitka

Slika 5: Zajem podatkov o obliki ulitka

Slika 5: Zajem podatkov o obliki ulitka

3D SKENIRANJE NOTRANJOSTI ULITKOV

Za pregled notranjosti ulitka jih je treba razrezati, da lahko pridobimo podatke o notranji obliki. Zahvaljujoč zmogljivosti programske opreme, ki omogoča brezhibno združevanje, je mogoče pridobiti popolne podatke brez napak.

Slika 6: Razrez ulitkov

Slika 6: Razrez ulitkov

Slika 7: Skeniranje notranjosti ulitka s FreeScan UE 11

Slika 7: Skeniranje notranjosti ulitka

FINALIZACIJA Z GEOMAGIC CONTROL X

Pridobljene podatke so uvozili v Geomagic Control X, ki se uporablja za kontrolo kakovosti. Uporaba programske opreme za kontrolo kakovosti v neposredni povezavi z FreeScan UE 11 omogoča neposreden izpis zahtevanih podatkov. V tem primeru je šlo za podatke o zunanjem izgledu in notranjih oblikah ter dimenzijah. Skupno so izmerili 46 točk in dobili podrobne rezultate.

Slika 8: Poročilo o pregledu

Slika 8: Poročilo o pregledu

Slika 9: Geomagic Control X

Slika 9: Geomagic Control X

Brezkontaktna, visoko natančna in učinkovita merilna orodja so ključ do podrobnih in natančnih rezultatov kontrole kakovosti. 3D skener FreeScan UE 11 je mogoče fleksibilno upravljati v širokem razponu nastavitev, kar omogoča skeniranje objektov velikega formata in hiter dostop do popolnih in visoko kakovostnih podatkov. Vse to zagotavlja močno podporo za izpis podrobnih poročil o kontroli kakovosti.