FLASHFORGE PODPIRA NAJRAZLIČNEJŠA PODROČJA

Avstralski kmetovalec je razvil prav posebne 3D sprintane podkve, ki pomagajo pri zdravljenju konjev.

V zadnjih letih je digitalna preobrazba, ki jo prinaša tehnologija 3D tiskanja, najpomembnejša v medicinski opremi ali klinični uporabi. Le malo ljudi pa je opazilo, da ima 3D tiskanje pomembno vlogo tudi pri zdravljenju živali.

Vaughan Ellis, ustanovitelj Pegasusovega kovanja v Avstraliji, je kmetovalec, ki že 40 let dela kot gozdar. Uporablja tehnologijo 3D printanja za oblikovanje in izdelavo inovativnih podkev iz najlona in ogljikovih vlaken, ki nadomeščajo tradicionalne podkve.

3D printana podkev
3D printana podkev

3D PRINTANJE KOT UČINKOVITA REŠITEV

Podkve so izdelek, katerih glavna naloga je zaščititi kopita konjev. Hkrati zagotavljajo pomožno zdravljenje konj z obolelimi kopiti in nogami ali drugimi težavami v telesu. Pri procesu 3D tiskanja podkev gre za unikatne izdelke za vsakega konja, kar izboljša učinkovitost.

Na primer, laminitis je zelo pogosta in izjemno boleča bolezen, ki prizadane konje v velikem obsegu. Laminitis prizadene tkiva kopitne stene in metakarpalne kosti, zaradi česar metakarpalne kosti pod pritiskom potonejo ali se rotirajo, kar jim povzroča neznosne bolečine. Konje, ki trpijo za laminitisom, je treba zdraviti s čevlji v obliki srca, vendar je to zanje zelo škodljivo.

Da bi izboljšali to situacijo in ublažili bolečino konj, so se Vaughan Ellis in njegova ekipa odločili, da s podkvami, ki jih proizvaja tehnologija 3D tiskanja, nadomestijo tradicionalne podkve, ki jih sicer priporočajo kmetje, veterinarji in inženirji.

3D printana podkev
3D printana podkev

OBLIKOVALEC ZACK McINTYRE PRAVI…

“Za rentgensko kopito uporabljamo rentgenski in obodni način in tako natančno beležimo meritve, da zagotovimo uspeh okrevanja po bolezni. Nato te merilne podatke vnesemo v CAD program, primerno oblikujemo in model natisnemo z najlonskimi materiali in ogljikovimi vlakni. Razlog za izbiro najlonskih vlaken je ta, da je to edini trajen material, primeren za konje.”

3D printana podkev
3D printana podkev

… IN DODAJA

“Kmetje so pod nohte kopit dajali materiale za zobne tiske, da bi zaščitili metarpalne kosti konjev. Z dodatkom trnkov okoli konjskih zamaškov za 3D tiskanje lahko kmetje z lepilnim trakom iz steklenih vlaken pritrdijo podkve na konjsko kopito. To je neboleče v primerjavi s tradicionalno metodo.”

3D printana podkev
3D printana podkev

PRODUKCIJA JE ŽE POŽELA USPEHE

Do sedaj so zasnovali že 240 vrst standardnih serij podkev, vključno s 5 kompleti, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje konjskih bolezni. V primerjavi s tradicionalnimi podkvami so tiste, ki so narejene s 3D tehnologijo, lažje, trajnejše, enostavne za zamenjavo in učinkovitejše. Kupci so po lansiranju na trg produkt hitro sprejeli in nemudoma kupili več kot 120 kompletov.

V zadnjem času Vaughan Ellis, ustanovitelj podjetja Pegasus, še naprej vlaga v opremo za 3D printanje, oblikovanje podkev in podobne raziskave, da bi oblikoval in natisnil več inovativnih izdelkov za nego kopit, s tem pa pomagal čim večjemu številu konj na svetu.

3D printana podkev

ZADOVOLJSTVO S FLASHFORGE

Izvedba tega postopka koristi tudi podpori tehnologije 3D tiskanja. Zack je zelo zadovoljen s proizvodno učinkovitostjo Flashforge Creator 3. Dejal je: “Creator 3 lahko natisne podkve v 10 urah, v uporabi pa je bil že skoraj 1000 ur.” Poleg printerja Creator 3 imajo tudi dva Guider IIS za podporo pri tiskanju.

FlashForge

ŠIRJENJE INOVACIJ 3D TEHNOLOGIJE

Sčasoma je podjetje Pegasus postopoma izboljšalo postopek izdelave 3D podkev, zaradi česar je Flashforge je zelo zadovoljen z vlogo tehnologije 3D tiskanja pri zdravljenju živali, obenem pa resnično zadovoljen, da je zadeva učinkovita

Flashforge si bo še naprej prizadeval za razširitev inovacij tehnologije 3D printanja, da bi zagotovil več rešitev za vsa področja življenja.