FLASHFORGE 3D PRINTER UPORABEN TUDI V ŠPORTU

3D printanje lahko predstavlja preprosto rešitev marsikaterega problema. Pred nami je primer, kako uporaben je lahko FlashForge 3D printer tudi v športu. Z znanjem ekipe in uporabo FlashForge Adventurer 3 smo ustvarili duplikat kosa, ki sicer kot samostojen del ni na voljo na trgu. To se nam v vsakdanjem življenju pripeti velikokrat in ponavadi moramo kupiti celotno stvar.

FLASHFORGE 3D PRINTER

USTVARJANJE DUPLIKATA S FLASHFORGE 3D PRINTERJEM

Uporaba kolesarske tlačilke na dveh kolesih je večen problem kolesarjev, saj se v kompletu za tlačilko dobi zgolj en nosilec. Kaj storiti? Ga namestiti na eno kolo, v primeru vožnje z drugim pa si tlačilko zatakniti v že tako natlačen žep kolesarskega dresa? Lahko, vendar ni ravno udobno. V 3Way smo prišli do boljše ugotovitve.

Nosilec za tlačilko za kolo, kateremu bomo s 3D printerjem FlashForge Adventurer 3 ustvarili duplikat.
Nosilec za tlačilko za kolo, kateremu bomo s 3D printerjem FlashForge Adventurer 3 ustvarili duplikat.

Raje kot zgornji predlog, smo se odločili, da s pomočjo FlashForge 3D printerja ustvarimo duplikat nosilca za tlačilko, saj je z njim to zlahka možno narediti. Seveda je pri tem potrebno imeti znanje, še posebej ko gre za merjenje in oblikovanje novega kosa.

MERJENJE

Nosilec smo sneli s kolesa in ga očistili, nato pa so sledile meritve. Kos smo izmerili z digitalnim pomičnim merilom, saj ni zapletene oblike. V kolikor bi potrebovali zelo natančno meritev, bi po potrebi uporabili ročni ali pa namizni 3D skener, katere imamo ravno tako na voljo.

Merjenje nosilca za tlačilko, kateremu bomo s 3D printerjem FlashForge Adventurer 3 ustvarili duplikat.
Začetek ustvarjanja duplikata v programu ThinkDesign.

V kolikor bi potrebovali natančnejšo meritev, bi izbrali FREESCAN UE 3D skener:

Freescan UE
Pošlji povpraševanje

OBDELAVA PODATKOV IN IZRIS V 3D PROGRAMU THINKDESIGN

Podatke smo vnesli v ThinkDesign 3D program, v katerem smo ustvarili identično kopijo nosilca za tlačilko. Pri tem delu projekta je potrebno največ znanja. Ustvarjanje v programu zahteva natančnost, pomembno pa je poznavanje različnih oblik in smiselno pozicioniranje ter spajanje delov, da nastane celoten kos.

Ustvarjen duplikat v programu ThinkDesign, pripravljen za 3D printanje s FlashForge Adventurer 3.

Potrebno je tudi poznati, katera smer je optimalna za postavitev 3D modela za 3D printanje, saj je z vidika trdnosti kosa pomembna smer nanosa materiala.

IZBIRA MATERIALA ZA 3D PRINTANJE

Materiale za 3D printanje izbiramo glede na potrebe stranke in specifike projekta. Za izdelavo prototipa smo se odločili za uporabo FlashForge PLA pro filamenta, ki je biološko razgradljiv in narejen iz naravnih surovin. Gre namreč za test, ali je ustvarjen duplikat primeren za uporabo kot nosilec za tlačilko, kasneje pa bomo material izbrali na podlagi zahtev. Nosilec mora biti rahlo upogljiv in hkrati trden, da se ob snemanju tlačilke ne deformira, temveč obdrži prvotno formo.

Postavitev 3D modela za 3D printanje s FlashForge Adventurer 3.
Narejen duplikat v 3D printerju FlashForge Adventurer 3.

FILAMENTI Z RAZLIČNIMI LASTNOSTMI:

3D PRINTANJE S FLASHFORGE ADVENTURER 3

Pri izbiri 3D printerja smo se ozirali na velikost kosa. Gre za majhen del, zato smo uporabili najmanjši 3D printer, ki je na voljo v našem demo centru, FlashForge Adventurer 3. Slednji lahko sprinta produkt dimenzij 15 x 15 x 15 centimetrov, kar je več kot dovolj za naš projekt. V kolikor bi šlo za večji del, bi lahko posegli po modeloma Guider IIs ali pa Creator 3.

Narejen duplikat v 3D printerju FlashForge Adventurer 3 s PLA pro filamentom.

Uporabljena produkta:

Uporabljena produkta:

V kolikor bi bil kos večji, pa bi posegli po:

V kolikor bi bil kos večji, pa bi posegli po:

NAMESTITEV NOSILCA, KI SMO GA USTVARILI S FLASHFORGE 3D PRINTERJEM, NA KOLO

Kot zaključni del, sledi zgolj še namestitev na novo nastalega nosilca za tlačilko na drugo kolo. Vsak prototip je seveda potrebno še preizkusiti. V našem primeru je bilo prileganje tlačilke v nosilec, narejen s FlashForge 3D printerjem, popolno, saj se je tlačilka trdno usedla in ostala na mestu.

Duplikat, narejen s 3D printerjem FlashForge Adventurer 3, nameščen na kolesu.
Duplikat, narejen s 3D printerjem FlashForge Adventurer 3, nameščen na kolesu.
Duplikat, narejen s 3D printerjem FlashForge Adventurer 3, nameščen na kolesu.

Glede na ujemanje prototipa nosilca in tlačilke, bi se za končno izdelavo odločili za uporabo bolj žilavega filamenta, in sicer Nylon Carbon Fiber. Ogljikova vlakna pripomorejo k daljši življenjski dobi in trdnosti produkta, najlon pa mu doda potrebno elastičnost. Kombinacija teh dveh elementov je tako idealna za 3D printanje nosilca za tlačilko.

Za končno izdelavo bi se odločili za:

Za vse ljubitelje kolesarstva so ogljikova vlakna tudi vložek k modernemu izgledu, saj dandanes šteje vsaka podrobnost. 3D printer FlashForge Adventurer 3 in filament Nylon Carbon Fiber bosta poskrbela, da takšen unikaten nosilec ne bo ostal neopažen.

USTVARJANJE S FLASHFORGE 3D PRINTERJEM

Videli ste, da lahko s 3D printerjem poustvarimo praktično karkoli. Tehnologija 3D printanja bo z leti postala vse bolj uporabna, za razvojem pa bo dostopna še širši množici uporabnikov. Z namiznimi 3D printerji, ki jih imamo tudi pri nas, lahko danes že vsakdo z nekaj znanja ustvarja zanimive in uporabne kreacije.

POGLEJTE SI ŠE MAKERBOT 3D PRINTER: