EINSCAN PRO HD 3D SKENER POMOČ PRI DIGITALIZACIJI ZGODOVINSKEGA SKELETA

Konstantinos Fais je imel že od malih nog dve strasti: umetnost in zgodovino. Rojen in odrasel je v severni Grčiji, kjer je diplomiral iz starogrške in rimske književnosti. Redno je organiziral slikarske razstave po vsej Grčiji z vsemi svojimi deli, brez izjeme, povezanimi s starogrško književnostjo. Za svoj zadnji projekt je uporabil tudi najnovejšo tehnologijo, in sicer 3D skener EinScan Pro HD.

Digitalizacija okostja Smilodon Populator s 3D skenerjem EinScan Pro HD

OBUJANJE BITJA IZ PRAZGODOVINE S POMOČJO EINSCAN PRO HD

Bitje, ki ga je Konstantinos v zadnjem času izbral za preučevanje, izvira iz pleistocena. V Urugvaju so našli ogromno lobanjo tako imenovanega Smilodon Populatorja, ki je bil na vrhu prehranjevalne verige. Za primerjavo, s 435 kilogrami je bil še enkrat večji od afriškega leva

Skelet Smilodon Populatorja
Konstatinos z oči v oči s Smilodon Populatorjem

Konstantinos je bil nad to živaljo tako navdušen, da se mu je takoj porodila zamisel o rekonstrukciji glavnine okostja živali. Tako je moral poleg lobanje iz gline izdelati še čeljust, vrat, ramo, prsne kosti, ledvene kosti, križni del medenične kosti in rep. Za dokončanje projekta je namenil več kot 1200 ur. Končni izdelek je v merilu 1:1, kar pomeni skupno dolžino skoraj treh metrov, merjeno od sprednje strani lobanje do repa. Kasneje je želel skulpturo še digitalizirati z uporabo 3D skenerja EinScan Pro HD.

Skelet Smilodon Populatorja
Skelet Smilodon Populatorja

Skelet prazgodovinskega bitja Smilodon Populator.

DIGITALIZACIJA SKULPTURE S POMOČJO TEHNOLOGIJE 3D SKENIRANJA

Za digitalizacijo nastale skulpture je bil izbran večnamenski ročni 3D skener Einscan Pro HD podjetja Shining 3D. Razlog je izjemna natančnost (0,05 mm), hkrati pa tudi hitrost zajemanja najmanjših podrobnosti.

EinScan Pro HD na voljo tudi pri nas!

EinScan Pro HD 3D skener.
Pošlji povpraševanje

Dragocene in krhke koščke velikana so kasneje prepeljali v Atene, kjer so celotno skulpturo skenirali s 3D skenerjem EinScan Pro HD. Slednji se je  izkazal za popolno orodje za 3D skeniranje in omogočil Konstantinosu, da je vsak kos skeleta postavil v 3D svet.

Vsi deli so bili brezhibno skenirani, z lahkoto pa se je 3D skener spopadel tudi s skeniranjem celotne skulpture naenkrat, tako da so dobili referenčno lokacijo vsakega posameznega dela.

Skeniranje skeleta s 3D skenerjem EinScan Pro HD
Skeniranje skeleta s 3D skenerjem EinScan Pro HD
Skeniranje skeleta s 3D skenerjem EinScan Pro HD

Digitalizacija prazgodovinskega okostja.

PODATKE, KI JIH JE KONSTANTINOS PRIDOBIL Z EINSCAN PRO HD JE MOŽNO UPORABITI ZA MARSIKAJ

S pridobljenimi podatki, uvoženimi in obdelanimi v 3D programu, je sedaj možno početi marsikaj. Konstantinos in ekipa se lahko odločijo tudi za 3D printanje kosov v poljubni velikosti, po vsej verjetnosti pa bodo podatke uporabili v izobraževalne in raziskovalne namene. Česa takega pred leti še ni bilo možno izvesti in ekipa je zadovoljna, da so s pomočjo 3D skenerja EinScan Pro HD lahko izvedli nekaj tako zahtevnega.

Digitalizacija skeleta s 3D skenerjem EinScan Pro HD
Digitalizacija skeleta s 3D skenerjem EinScan Pro HD

3D model skeleta je možno uporabiti za marsikaj.

POLEG 3D SKENERJEV, PONUJAMO TUDI ŠIROK NABOR 3D PRINTERJEV: