3D TISKANJE: REVOLUCIJA NA PODROČJU
DENTALNE MEDICINE

3D tiskanje je moderna tehnologija, ki nam omogoča izdelavo tridimenzionalnih predmetov iz računalniških (CAD) modelov. Posebno v zadnjem času se je 3D printanje razširilo tudi na področje dentalne medicine, kar je pospešilo razvoj in optimiziralo delo zobozdravnikov. Poleg 3D tiskalnikov, lahko slednji uporabljajo tudi 3D skenerje, s čimer se je potreba po zunanjih sodelavcih zmanjšala. 3D tehnologija tako omogoča še večjo svobodo in neodvisnost pri opravljanju poklica.

Zakaj ne bi izkoristili vseh teh prednosti?

3D tisk zobovja
3D tiskanje dentalna medicina

PRODOR TEHNOLOGIJE 3D TISKANJA

3D tiskalniki so bili sprva zelo omejeni na svojem področju delovanja, saj je bil nabor materialov je bil precej manjši, poleg tega pa so bili tudi precej dragi. Dandanes to vsekakor ne velja več, saj je z vpeljavo različnih tehnologij 3D tiskanje prodrlo v kopico različnih industrij.

3D tiskalnik Shining3D AccuFab L4K
3D natisnjeno zobovje na AccuFab L4K

UPORABA 3D TISKANJA V DENTALNI MEDICINI

Danes bomo več spregovorili o 3D tehnologiji na področju dentalne medicine. Kako je lahko torej 3D tiskanje koristno v poklicu zobozdravnika ali ortodonta?

Spomnimo se, kako je delo potekalo včasih. Za zdravljenje je moral zobozdravnik narediti pacientov odtis zoba ali zobovja in nato čakati ostale, da so mu zagotovili fizični model, po katerem se je nato orientiral. Danes lahko zobozdravnik sam poskenira zobovje s 3D skenerjem. Namesto, da bi se zanašal na druge, lahko s pomočjo programske opreme oblikuje nov zob, krono ali mostiček, slednjega pa natisne s 3D tiskalnikom. Enako velja za delo ortodonta, ki lahko celo sam izdela zobni aparat.

3D tiskanje zobovja na AccuFab L4K
3D tiskanje in dentalna medicina

KAJ VSE JE MOČ NAREDITI S 3D TISKANJEM?

  • ZOBNE PROTEZE
  • KONČNE IZDELKE (mostičke, krone…)
  • MODELE kot vzorce za oblikovanje končnih izdelkov
  • ŠABLONE za vrtanje
  • ZOBNE APARATE

ENOSTAVNO DO 3D MODELOV S 3D TISKALNIKOM

Kot smo že omenili, zobozdravnik ali ortodont lahko z intraoralnim 3D skenerjem pridobi potrebne meritve za izdelavo modela zoba ali zobovja. V programski opremi lahko tako po CAD modelu oblikujejo končne izdelke, kjer pridejo vpoštev tudi 3D tiskalniki za kovino. Pri slednjem gre predvsem za krone ali mostičke, na drugi strani pa lahko zobozdravnik ali ortodont izdela dejanski fizični model zoba ali zobovja, s čimer v realnosti preizkusi prileganje. Takšna izdelava je veliko bolj natančna, hitrejša in cenejša od tradicionalnih metod.

Za takšne aplikacije so seveda najbolj primerni 3D tiskalniki na smolo, saj dosegajo zelo gladke končne površine, torej najbolj podobne površinam našega zobovja. Eden izmed slednjih je tudi novi Shining3D AccuFab L4K 3D tiskalnik.

Aoral Shining3D 3D skener
Auroscan-DS-EX Pro Shining3D 3D skener

DODANA VREDNOST 3D TISKANJA SE TOREJ KAŽE V…

Pacient vsekakor potrebuje manj obiskov in njegova dentalna oskrba je veliko hitreje zaključena. Delo zobozdravnika oziroma ortodonta je tako hitrejše in učinkovitejše, poleg tega pa lahko sprejme več pacientov. Preciznost 3D modelov, natisnjenih s 3D tiskalniki, omogoča boljšo kakovost zobozdravstvenih storitev. Uporaba 3D tiska v ordinaciji tako zmanjša stroške, omogoča neodvisnost in poveča število oskrbljenih pacientov.

AccuFab L4K dental 3D tiskalnik