NAPREDNO IZOBRAŽEVANJE Z MAKERBOT METHOD X NA PRESTIŽNI UNIVERZI

Univerza aplikativnih znanosti Karlsruhe je obogatila ure oblikovanja in proizvodnje s 3D tiskalniki MakerBot. Študenti med drugim uporabljajo tudi MakerBot METHOD X za izdelavo prototipov v raziskavah in razvoju, pri projektih za diplomske naloge in še več.

UNIVERZA, KI SPODBUJA NAPREDNO IZOBRAŽEVANJE

Univerza za aplikativne znanosti (HsKA) je bila ustanovljena leta 1878 in se nahaja v deželi Baden-Württemberg v Nemčiji. Ima dolgo in bogato zgodovino, ki temelji na raziskavah in izobraževanju o strojništvu. S svojim tehničnim in akademskim usposabljanjem univerza pripravlja študente s pomembnimi veščinami za uspeh v svoji karieri.

Univerza aplikativnih znanosti Karlsruhe

VISOKOTEHNOLOŠKA OPREMA VKLJUČUJE TUDI 3D TISKALNIKE

HsKA je dobro opremljena z visokotehnološko opremo za načrtovanje, inženiring in proizvodnjo, vključno s 3D tiskalniki. Laboratorij za aditivno načrtovanje in proizvodnjo študentom ponuja uporabo različnih tehnologij 3D tiskanja, kot so FFF (fused filament fabrication), SLA (stereolithography) in DLP (digital light processing). Laboratorij ima več 3D tiskalnikov MakerBot, vključno z METHOD X.

MakerBot 3D printerji na Univerzi aplikativnih znanosti Karlsruhe

“Verjamem, da je 3D tiskanje dragocena tehnologija za reševanje problemov in prednost v prihodnosti. Pomembno je bilo, da jo vključimo v proces našega izobraževanja, da študentom omogočimo rokovanje z opremo, ki se danes uporablja v projektantskih in proizvodnih podjetjih,” je povedal prof. dr. Florian Finsterwalder.

DODANA VREDNOST 3D PRINTANJA

Prof. dr. Finsterwalder poučuje aditivno oblikovanje in proizvodnjo, kjer študente uči osnov tako na teoretični kot praktični ravni. Študenti se naučijo, kako oblikovati ideje v koristne izdelke. Poglobijo se v različne materiale, procese, tehnologije in trajnostne prakse v celotnem spektru aditivne proizvodnje. Študenti se naučijo več kot le izdelati prototipe, saj spoznajo celotno verigo industrijske proizvodnje.

MakerBot
MakerBot Method X 3D printer

“Naš načrt je, da se vse bolj osredotočamo na industrijske dele, zato so zmogljivosti 3D tiskanja za nas zelo pomembne. Verjamemo, da je MakerBot METHOD X popolna začetna naprava, ki lahko zagotovi dele industrijske kakovosti,” je dodal. “Za nas je še posebej pomembna dimenzijska natančnost. Ogrevana komora METHOD X in tog jekleni okvir visoko stopnjo natančnosti.”

PRIPRAVA ŠTUDENTOV NA 4.0 INDUSTRIJO

“3D tiskanje kot del razvoja izdelkov je lahko velika korist za podjetja. Lahko pospeši in izboljša proces oblikovanja, tako da dovoli oblikovalcem, da pogosteje preizkušajo ideje,” je povedal Steven Seither, podiplomski študent in kandidat za magisterij znanosti na HsKA.

3D tiskanje v izobraževanju.

ODZIV ŠTUDENTOV NAD METHOD X JE POZITIVEN

3D tiskanje vse bolj pridobiva na zagonu v izobraževanju. Povratne informacije tamkajšnjih študentov o METHOD X so bile izredno pozitivne. S 3D tiskanjem svoje zamisli uresničijo, hkrati pa pridobijo izkušnje in veščine, ki jih bodo potrebovali v svoji poklicni karieri. Da bi jim dali priložnost za delo v resničnih poslovnih situacijah, hkrati pa podpirali lokalna podjetja. Univerza namreč sodeluje s “startupi” pri ustvarjanju vrhunskih projektov in jim pomaga pri zaposlitvi po diplomi.

Odziv študentov nad 3D tiskanjem je pozitiven.

3D PRINTANJE POSTAJA VSE BOLJ POMEMBNO

Prof. dr. Finsterwalder absolutno verjame, da 3D tiskanje spodbuja ustvarjalnost in zagotavlja profesionalni razvoj. V preteklosti so bile možnosti za realizacijo prototipov precej omejene zaradi časa in visokih stroškov. Danes nam 3D tiskanje ponuja priložnost za hitro izdelavo delov in prototipov. Tudi proces razvoja teh objektov ne ostaja več le na teoretični ravni. Študenti se neposredno soočajo z izzivi in ​​težavami ter uporabljajo 3D printanje kot tehniko reševanja problemov in končno izvedbo projektov.