FLASHFORGE PREDSTAVLJA 3D PRINTING FILAMENT DRYING STATION

Podjetje FlashForge, eden največjih proizvajalcev 3D printerjev, predstavlja novi produkt na trgu – 3D Printing Filament Drying Station.

3D Printing Filament Drying Station

REŠITEV NAJVEČJEGA PROBLEMA 3D TISKANJA…

Vlažnost je eden največjih sovražnikov 3D tiskanja. Flashforge razkriva rešitev za ta problem v obliki postaje za sušenje filamentov. Primerna je predvsem za uporabo skupaj s 3D tiskalnikom Creator 4, pri čemer poleg sušenja filamentov služi tudi kot premična polica. 

FlashForge 3D Printing Filament Drying Station

Drying Station pomaga doseči zajamčeno kakovost delov, uporabnikom pa omogoča enostavno shranjevanje materialov, katere ščiti pred vpijanjem vlage. Uporabniki se tako izognejo napakam končnih izdelkom, povrhu vsega pa podaljšajo življenjsko dobo filamentov. 

FLASHFORGE S PROFESIONALNIMI PRODUKTI PONUJA REŠITVE ZA VSE

Od ustanovitve leta 2011 je Flashforge podjetje ustvarilo širok nabor 3D tiskalnikov z različnimi funkcijami, s čimer je pokrita večina uporabnikov. Ponudba se je začela z manjšimi namiznimi 3D tiskalniki, kot npr. Adventurer 3 in Adventurer 4, v tem sklopu pa je celo z dvema ekstruderjema na voljo Creator Pro 2. 

Podjetje FlashForge je sčasoma začelo razvijati tudi profesionalne namizne 3D tisklanike, kot npr. Creator 3 in Creator 3 Pro, pred kratkim pa je bil na trg lansiran še industrijski 3D tiskalnik Creator 4.

Šobe na vsaki od teh enot imajo senzorje, ki omogočajo samodejno izravnavo delovne plošče, nekatere pa lahko tiskajo materiale pri temperaturah do 360°C. Slednje je na voljo v različicah modela Creator 4, in sicer Creator 4-F, Creator 4-A in Creator 4-S.

Za zadovoljevanje vse večjih potreb po profesionalni uporabi je sedaj na voljo tudi Filament Drying Station, ki omogoča še boljšo uporabniško izkušnjo, višjo kakovost končnih izdelkov in zadovoljstvo strank.

VLAŽNOST LAHKO MOČNO VPLIVA NA LASTNOSTI FILAMENTOV IN POSLEDIČNO KONČNE IZDELKE

Večina filamentov, ki se uporabljajo pri FFF (Fused Filament Fabrication) tehnologiji 3D tiskanja, je občutljiva na vlago, kar lahko predstavlja problem. Filament se lahko prenasiči z vlago, s čimer se spremenijo njegove lastnosti. 3D tiskanje z vlažnimi filamenti lahko privede do napak v kakovosti površine, obenem pa tudi slabši strukturi materiala, zaradi česar lahko končni deli postanejo neprimerni za uporabo.

Problematiko je vlažnosti filamentov je podjetje Flashforge povzelo v študiji, kjer so primerjali učinkovitost komponent, proizvedenih z vlažnimi in suhimi materiali ter produkti po žarjenju in brez žarjenja.

Filament Drying Station
Filament Drying Station

Med poiskusom so bili 25% vlažnosti izpostavljeni PVA, PA, PACF in TPU filamenti, kar je povzročilo slabo površino končnih produktov, medtem ko pri tistih, shranjenih pri 10% vlažnosti, do teh težav ni prišlo.

Z vidika žarnenja je bilo ugotovljeno, da se predvsem materiali na bazi PA (poliamida) pozitivno odzivajo na žarjenje po koncu 3D tiskanja. Trdnost in žilavost sta tako zmerno povečani, medtem ko sta se udarna trdnost in natezna trdnost povečali za 100% oziroma 44%.

FLASHFORGE PREDSTAVLJA NAJPRIMERNEJŠO SHRAMBO ZA FILAMENTE

Drying Station lahko z inteligentno tehnologijo sušenja segreje materiale na temperature do 120°C. Idealna je za sušenje vseh, ki so absorbirali vlago, s čimer obnavlja njihove lastnosti. Enota je opremljena tudi s sušilnim sredstvom iz silica gela, ki dodatno zagotavlja, da filamenti ostanejo suhi tudi med dolgotrajnim skladiščenjem.

Tehta 120 kilogramov, s čimer ima dovolj nosilnosti, da služi kot baza za postavitev 3D tiskalnika. Idealna je v kombinaciji s 3D printerjem Creator 4. Predal ima kapaciteto hranjena 6 kolutov po 1 kg in 2 koluta filamenta po 2,5 kg. Program ponuja tudi prednastavljene parametre sušenja za več različnih vrst materialov, tako da se ne potrebujete pretirano poglabljati v nastavitve.

FlashForge Creator 4 & 3D Printing Filament Drying Station
FlashForge Filament Drying Station silica gel
FlashForge Drying Station filaments