FLASHFORGE 3D PRINTER KOT PRIPOMOČEK ZA IZDELAVO POSEBNIH PODKEV ZA KONJE

FlashForge 3D printer je bil uporabljen pri izdelavi prav posebnih podkev za konje, ki jih je razvil avstralski kmetovalec za zdravljenje konjev.

V zadnjih letih je digitalna preobrazba, ki jo prinaša tehnologija 3D tiskanja, najpomembnejša v medicinski opremi ali klinični uporabi. Le malo ljudi pa je opazilo, da lahko uporaba 3D printerja pomaga tudi pri zdravljenju živali.

Vaughan Ellis je kmetovalec, ki že 40 let dela kot gozdar. Uporablja tehnologijo 3D printanja za oblikovanje in izdelavo inovativnih podkev iz najlona in ogljikovih vlaken, ki nadomeščajo tradicionalne podkve. Za izdelavo podkev je uporabil FlashForge 3D printer.

Podkev iz najlona, narejena s FlashForge 3D printerjem.
Podkev iz karbona, narejena s FlashForge 3D printerjem.

– CARBON FIBER IN NYLON MATERIALI ZA 3D PRINTANJE

3D PRINTANJE PODKEV S FLASHFORGE 3D PRINTERJEM KOT UČINKOVITA REŠITEV

Podkve so izdelek, katerih glavna naloga je zaščititi kopita konjev. Hkrati zagotavljajo pomožno zdravljenje konj z obolelimi kopiti in nogami ali drugimi težavami v telesu. Pri procesu 3D tiskanja podkev gre za unikatne izdelke za vsakega konja, kar izboljša učinkovitost.

Na primer, laminitis je zelo pogosta in izjemno boleča bolezen, ki prizadane konje v velikem obsegu. Laminitis prizadene tkiva kopitne stene in metakarpalne kosti, zaradi česar metakarpalne kosti pod pritiskom potonejo ali se rotirajo, kar jim povzroča neznosne bolečine. Konje, ki trpijo za laminitisom, je treba zdraviti s čevlji v obliki srca, vendar je to zanje zelo škodljivo.

Da bi izboljšali to situacijo in ublažili bolečino konj, so se Vaughan Ellis in njegova ekipa odločili, da s podkvami, ki jih proizvaja tehnologija 3D tiskanja, nadomestijo tradicionalne podkve, ki jih sicer priporočajo kmetje, veterinarji in inženirji.

Podkev.
Model podkve pred 3D printanjem.

OBLIKOVALEC ZACK McINTYRE PRAVI…

“Za rentgensko kopito uporabljamo rentgenski in obodni način in tako natančno beležimo meritve, da zagotovimo uspeh okrevanja po bolezni. Nato te merilne podatke vnesemo v CAD program, primerno oblikujemo in model natisnemo z najlonskimi materiali in ogljikovimi vlakni. Razlog za izbiro najlonskih vlaken je ta, da je to edini trajen material, primeren za konje.”

Unikatna podkev narejena s 3D printerjem.
3D print podkve.

… IN DODAJA

“Kmetje so pod nohte kopit dajali materiale za zobne tiske, da bi zaščitili metarpalne kosti konjev. Z dodatkom trnkov okoli konjskih zamaškov za 3D tiskanje lahko kmetje z lepilnim trakom iz steklenih vlaken pritrdijo podkve na konjsko kopito. To je neboleče v primerjavi s tradicionalno metodo.”

Podkev, narejena iz najlona s FlashForge 3D printerjem.
Podkev, narejena iz karbona s FlashForge 3D printerjem.

PRODUKCIJA JE ŽE POŽELA USPEHE

Do sedaj so zasnovali že 240 vrst standardnih serij podkev, vključno s 5 kompleti, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje konjskih bolezni. V primerjavi s tradicionalnimi podkvami so tiste, ki so narejene s 3D tehnologijo, lažje, trajnejše, enostavne za zamenjavo in učinkovitejše. Kupci so po lansiranju na trg produkt hitro sprejeli in nemudoma kupili več kot 120 kompletov.

V zadnjem času Vaughan Ellis, ustanovitelj podjetja Pegasus, še naprej vlaga v opremo za 3D printanje, oblikovanje podkev in podobne raziskave, da bi oblikoval in natisnil več inovativnih izdelkov za nego kopit, s tem pa pomagal čim večjemu številu konj na svetu.

Podkve, narejene s FlashForge 3D printerjem.

ZADOVOLJSTVO S FLASHFORGE 3D PRINTERJI

Izvedba tega postopka koristi tudi podpori tehnologije 3D tiskanja. Zack je zelo zadovoljen s proizvodno učinkovitostjo Flashforge Creator 3. Dejal je: “Creator 3 lahko natisne podkve v 10 urah, v uporabi pa je bil že skoraj 1000 ur.” Poleg printerja Creator 3 imajo tudi dva Guider IIS za podporo pri tiskanju.

FlashForge

ŠIRJENJE INOVACIJ 3D TEHNOLOGIJE

Sčasoma je podjetje Pegasus postopoma izboljšalo postopek izdelave 3D podkev, zaradi česar je Flashforge je zelo zadovoljen z vlogo tehnologije 3D tiskanja pri zdravljenju živali, obenem pa resnično zadovoljen, da je zadeva učinkovita

Flashforge si bo še naprej prizadeval za razširitev inovacij tehnologije 3D printanja, da bi zagotovil več rešitev za vsa področja življenja.