3D PRINT KOVINE V KOMBINACIJI

S hyperMILL – POPOLNA REŠITEV

hyperMILL CAD/CAM programska oprema zagotavlja popolno sinergijo

med 3D printanjem kovine in končno strojno obdelavo.

hyperMILL & 3D printanje
Michael Meyer using hyperMILL

V zadnjih letih je 3D printanje kovine postalo uveljavljen industrijski proizvodni proces. Posebno priljubljen je postopki selektivnega laserskega taljenja kovin na osnovi prahu, saj ustvari zelo homogeno mikrostrukturo z minimalnimi prazninami. Gostota 3D printanih delov tako presega 99,8 odstotka.

Kot zanimivost – deli, izdelani s tehnologijo selektivnega laserskega taljenja (SLM), so v povprečju 20 do 30 odstotkov mehansko bolj odporni kot deli iz litega aluminija.

3D PRINTANJE & STROJNA OBDELAVA V ENEM – PRIHODNOST PONUDBE?

Parare GmbH je ponudnik proizvodnih storitev, specializiran za industrijsko 3D printanje kovin in plastike. Podjetje je že pred leti prepoznalo potencial te tehnologije. 3D printanje je neposreden proizvodni proces, ki temelji na CAD podatkih in ne potrebuje orodij, kalupov ali CAM programiranja za izdelavo delov.

Več kot je potrebnih običajnih zaporednih korakov izdelave komponente, bolj smiselno je uporabiti 3D printanje, saj pri aditivnih postopkih kompleksnost nima velikega vpliva na stroške. Ponudba podjetja Parare je tako primerna predvsem za izdelavo prototipov in manjše serije, kjer izdelava dragih kalupov ne bi bila izvedljiva. 3D printanje je koristno tudi v primeru izdelave majhnih količin rezervnih delov.

Parare - 3D print & CNC
Nihajna roka izdelana s hyperMILL

Ta nihajna roka, optimizirana glede na težo in silo, ki jo lahko prenese, je bila ustvarjena iz prahu s postopkom selektivnega laserskega taljenja kovine (SLM). Ima številne ploskve, ki zahtevajo nadaljno obdelavo.

“Spoznali smo, da je povezava med 3D printanjem in strojno obdelavo zelo pomembna. Na tem mestu je hyperMILL CAD/CAM programska oprema podjetja OPEN MIND odlična rešitev za nas.”

 – Sven Skerbis, direktor podjetja Parare

CELOSTNA STORITEV S hyperMILL CAD/CAM SISTEMOM

Parare gmbh using hyperMILL

Matthias Bath in Sven Skerbis sta leta 2017 ustanovila podjetje Parare. Ponudnik proizvodnih storitev je specializiran za industrijsko 3D printanje kovin in plastike.

Parare svoje znanje prenaša na stranke in jim sugerira, kje je uporaba 3D printanja smiselna. Naročnikom pomagajo v fazi optimizacije zasnove, zatem pa izdelajo še komponente. Poleg SLM 3D printanja zagotavljajo tudi strojno obdelavo, tako da njihove stranke dobijo najboljše možne končne izdelke.

Prah, ki se uporablja pri selektivnem laserskem taljenju (SLM), vključujejo nerjaveče jeklo, titan, aluminij in materiale na osnovi niklja. Pogosto je pri stenah, ki presegajo 45 stopinj naklona, pri 3D printanju potrebno dodati podporne strukture. Slednje je treba pozneje odstraniti, kar v podjetju Parare dosežejo s strojno obdelavo. Ravno tako je takšna obdelava pomembna za funkcionalne in tesnilne površine, priključke in navoje, da se zagotovi zahtevana raven natančnosti in kakovosti površine.

hyperMILL CAM programska oprema

POMEMBNOST VMESNIKA ZA KONČNO OBDELAVO

Prej so v podjetju Parare ta zadnji korak zaupali zunanjim izvajalcem, njihovim partnerjem. Izkušnje so jih naučile, da je vmesnik za strojno obdelavo zelo kritičen. Če oseba, ki programira ali obdeluje del, ni sama ustvarila neobdelanih podatkov za 3D printanje, bo to pogosto povzročilo dolge čase obdelave in v najslabšem primeru tudi napake. Stroški zavrnitev kosov so na tej stopnji zelo visoki.

Iz tega razloga je vodstvo podjetja Parare v začetku leta 2019 začelo slediti cilju, da bi končno obdelavo zagotovili sami. Lotili so se iskanja ustreznega “sodelavca”, zmogljive CAD/CAM programske opreme s 5-osno obdelavo.

hyperMILL & additive manufactured part

JE BIL ČAS, DA SO (KONČNO) POSEGLI PO hyperMILL CAD/CAM PROGRAMSKI OPREMI?

5-osno programiranje v hyperMILL

Obdelava aditivno ustvarjenih komponent se običajno izvaja s 5-osno tehnologijo. hyperMILL za ta namen ponuja obdelovalne cikle.

V podjetju Parare so se odločili za stroj Hermle C30 U in se seznanilo s hyperMILL CAD/CAM programsko opremo podjetja OPEN MIND Technologies AG.

Michael Meyer, ki je zadolžen za programiranje in obdelavo, je zelo zadovoljen z integriranim hyperCAD-S, ki je predstavlja sistem “CAD za CAM”. Na takšen način dela že več kot deset let in ne pozna nobenega drugega sistema, ki bi lahko bil enako dober kot hyperMILL, ko je govora o 5-osni obdelavi. Poleg tega mu hyperCAD-S omogoča enostavno dodajanje različnih geometrijskih teles ali popravilo napačno določenih površin.

USTVARJANJE KOMPONENT ZA 3D PRINTANJE S hyperCAD-S

Večino časa od strank prejmejo CAD podatke o izdelavi delov. V kolikor slednji niso primerni za 3D printanje, se najprej prenesejo v hyperMILL in nato še obdelajo v hyperCAD-S. Michael Meyer preveri površine, jih zgladi in po potrebi doda podporne in vpenjalne strukture. Za mesta, ki jih je treba obdelati, izračuna še potreben dodatek za optimalno rezkanje in kos je pripravljen za proizvodnjo.

Michael Meyer programira v hyperMILL

Vodja proizvodnje, Michael Meyer, ureja in dodaja podatke
o komponentah v hyperCAD-S še pred 3D printanjem.

hyperMILL ZAGOTAVLJA PRAVE STRATEGIJE ZA KAKRŠNO KOLI OBLIKO KOSA

Simulacijska orodja v hyperMILL

Simulacijska orodja v hyperMILL zagotavljajo
varno obdelavo v 5-osnem obdelovalnem centru.

Navdušenje Michaela Meyerja se ne konča pri hyperCAD-S, ampak se okrepi s CAM programiranjem. Strukture, ustvarjene s 3D printanjem, so pogosto zelo kompleksne in jih je mogoče obdelati le s 5-osnimi strategijami. Ravno to je ena od prednosti hyperMILL CAD/CAM programske opreme, saj ponuja več strategij nagiba. To Michaelu omogoča, da izbere primerno rešitev za vsako geometrijo in material kosa ter kinematiko stroja.

KRAJŠI ČAS PROGRAMIRANJA ZARADI “FEATURE & MACRO” TEHNOLOGIJE V  hyperMILL

Kar je Michaelu Meyerju še posebej všeč v zvezi s hyperMILL, je programiranje s pomočjo makrov. hyperMILL s svojimi funkcijami in macro tehnologijo ter pripadajočimi procesi zagotavlja trdno osnovo za avtomatizirano programiranje. To mu prihrani veliko časa že v fazi programiranja. Mimogrede, to velja tudi za druge kompleksne dele, ki zahtevajo rezkanje.

Za Michaela Meyerja je dobra zbirka podatkov (database) orodij ključ do učinkovitega programiranja in zanesljive obdelave. Tudi na tej stopnji ponuja hyperMILL najboljšo rešitev.

Hermle C30 U machining with hyperMILL

Prilagodljiv, natančen in robusten – Hermle C30 U, skupaj s hyperMILL, predstavlja idealno kombinacijo za Parare.

Za Parare mora biti zanesljiv tudi obdelovalni center, ki se uporablja tako za grobo obdelavo, kot tudi za končno obdelavo. Michael za grobo obdelavo uporablja modul hyperMILL MAXX Machining iz “performance” paketa, ki ponuja rešitve za visokozmogljivo rezkanje (HPC) s spiralnimi in trohoidnimi premiki orodja. Paket združuje optimalne poti rezkanja, maksimalni odvzem materiala in minimalne čase obdelave.