..3D printanje je vedno bolj uveljavljeno v kirurški praksi po vsem svetu, eden izmed plastičnih kirurgov, pa se je v Parizu uveljavil kot strokovnjak na tem področju..

Laurent Lantieri že od leta 1994 izvaja lobanjske rekonstruktivne operacije, 3D printanje pa je postalo ključni del v njegovem procesu. Leta 2010 je s svojo ekipo v bolnišnici Georges Pompidou uspešno opravil prvo popolno transplantacijo obraza na svetu in še danes nadaljuje svoje navdihujoče in pionirsko delo.

V njegovi pisarni so police obložene s plastičnimi replikami lobanj, pri čemer vsaka predstavlja operiranega bolnika. Le bolniki z najresnejšimi poškodbami obiščejo gospoda Lantierija. Večina od njih je utrpela resne poškodbe ali imela genske bolezni. Njegovo delo jim pomaga, da si opomorejo od travm, kakor tudi neugodja in izgube funkcij ter jih postavi na pot do ponovnega normalnega življenja.

Preden je tehnologija 3D printanja postala dostopnejša, je Lantieri za približno rekonstrukcijo uporabljal CT skene in standardno kirurško opremo. Iskal je med tisoči generičnih plošč, odlitkov in vijakov, da je našel ustrezajoči del.

Od leta 2008 za rekonstrukcijo obraza uporablja tehnologijo 3D skeniranja ter 3D printerje Concept Laser. S 3D printerji pripravlja obrazne vsadke; najprej naredi prototip in ga preizkusi, nato pa naredi končno verzijo vsadka. Stroji s patentirano tehnologijo LaserCUSING so SLM 3D printerji in uporabljajo poseben kovinski prah iz titana, s katerim zagotovijo najboljšo kakovost vsadka.

Po besedah Lanierija je 3D printanje povsem revolucionaliziralo njegov način delovanja: »V preteklosti sem samo ugibal,« pravi. »Nikoli nismo imeli pravilne oblike. Ampak z uporabo 3D naprintanih lobanj jih imamo lahko v rokah, kjer vnaprej ugotovimo možne težave in ovire, kar nam znatno olajša poseg.« Ni se izboljšalo samo njegovo delo, temveč so si s 3D printerji podjetja Concept Laser olajšali delo tudi drugi člani njegove ekipe: »Medicinske sestre obožujejo specializirano kirurško orodje«, pravi Lantieri. »Zdaj imamo vse v eni škatli in zaporednem vrstnem redu uporabe. Nič več dolgotrajnega iskanja. Prav tako imamo več časa, saj točno vemo kaj imamo in kam kaj spada. Vse je tako kot želim in kar potrebujem za naslednji korak.«

Concept Laser je pred kratkim kupil tehnološki gigant General Electric, katerega divizija 3D printanja ima enega največjih vplivov na tržišču. S tem se bo nadaljeval uspešen prodor podjetja na tržišče ter še boljši razvoj še kakovostnejših 3D printerjev, ki bodo olajševali delo kirurgom ter omogočali pacientom ponovno normalno življenje.