Kontaktirajte nas

Prototip vozička

3D printanje in 3D obdelava elementov za voziček

Z podjetjem Desna Hemisfera smo realizirali prototip nakupovalnega vozička, ki ga lahko prikleneš na kolo.


»Redko naletiš na ekipo entuziastičnih posameznikov katere sodelovanje poteka na tako profesionalnem nivoju. Tako sodelovanje ti posledično zelo olajša izvedbo prototipa. Poznajo veliko izvajalcev in podizvajalcev, so strokovnjaki za 3D modeliranje z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. S tehnologijo 3D tiskanja smo bili seznanjeni že prej, vendar smo preko sodelovanja z ekipo 3WAY, proces spoznali do potankosti in se o njem naučili tudi nekaj kvalitet, za katere bi v nasprotnem primeru porabili kar nekaj časa. Svetovali so nam tudi pri izbiri tehnologij in nam tako določene dele izdelali na CNC stroju. Lahko trdimo, da nam brez njihove pomoči, projekta najverjetneje ne bi uspelo pripeljati do konca.« pravi Klemen Smrtnik iz Desne Hemisfere.

Prototip vozička smo naredili v naravni velikosti, zato smo morali večje dele vozička obdelati na CNC stroju, ostale pa smo sprintali na 3D printerjih MakerBot.Prototip vozičkaZa printanje platišč in para koles, ki imata premer 30 cm smo uporabili printer Replicator Z18. Prav tako smo na ta printer naredili mrežico 25x30 cm.Prototip vozička

Prototip vozičkaVse ostale dele pa smo naredili na Replicatorju 5 generacije. Cevi smo razdelili na več delov in jih naknadno zlepili.Prototip vozičkaVečje elemente pa smo obdelali s CAM programom hyperMILL v tehnično plastiko PE-500 na 3 osnem CNC stroju, saj bi jih morali v primeru printanja razdeliti na več delov. Tudi časovno bi porabili za printanje velikih kosov veliko več časa in materiala, kar se nam ni zdelo smiselno. Odvzemanje materiala je v tem primeru hitrejše kot pa nanašanje materiala na 3D printerjih.

Programe za posamezne velike dele smo pripravili z hyperMILL-om, kar je prikazano na naslednjih slikah:
- Groba obdelava spodnjega dela vozičkaPrototip vozička- Groba obdelava hrbtišča vozičkaPrototip vozička- Obdelava lukenj na stranicahPrototip vozička- Simulacija fine obdelave radia na stranicah v hyperMILL-uPrototip vozička- Fina obdelava notranjega dela na stroju.Prototip vozička- Simulacija grobe obdelave vogalnega dela v hyperMILL-u.Prototip vozička- Obdelava istega del na stroju.Prototip vozičkaKo smo pripravili vse dele za prototip vozička, smo jih poslali podjetju Desna Hemisfera, kjer so modele dodatno očistili, dodatno pobarvali in sestavili. Prototip je bil nekaj časa razstavljen tudi v Moderni galeriji v Ljubljani.Prototip vozičkaEkipi 3WAY in Desna HemisferaPrototip vozičkaMakerBot Authorized Resseler Gold MakerBot Authorized Resseler Certified David Reseller HP Authorised Reseller

Stopite v stik z nami! Za več informacij o sodelovanju z nami nas kontaktirajte in vam bomo strokovno usposobljeni svetovalci z veseljem pomagali.