Kontaktirajte nas

Virtualno 3D oblikovanje FREEFORM in FREEFORM PLUS

Oblikovanje skulptur, kipov, loncev različnih oblik se iz zgodovine pa do danes ni bistveno spremenilo. Kipar vzame kos, ki je navadno iz mehkega ali bolj trdega materiala npr. gline, lesa, bakra, marmorja in začne oblikovati. Z različnimi orodji počasi in vztrajno izoblikuje obliko, ki si jo je zamislil. Tako so nastajale mojstrovine velikih kiparjev, ki jih občudujemo še danes. Ker čas v zgodovini ni igral takšne vloge kot danes, so kiparili določen kip ali lončeno posodo z veliko detajli zelo dolgo časa. V primeru kakšne napake oziroma popravkov pa je postopek trajal še nekoliko dlje.
Znameniti Rimski kip narejen iz marmorjaČe se preselimo v moderni svet, kaj hitro ugotovimo, da za oblikovanje določenega izdelka ni več toliko časa kot je bil nekoč. Trg je vedno bolj in bolj zahteven in potrebe po hitrem razvoju izdelkov so povzročile razvoj novih orodij. Največje vprašanje pa je bilo, na kakšen način s pomočjo računalniške tehnologije pripraviti orodje, ki bi bilo najbolj podobno »organskemu oblikovanju«, kot ga poznamo pri kiparjenju.

Izdelava natančnega produkta z hitrim 3D modeliranjem

Najbolje je to uspelo podjetju Sensable, ki je prvi predstavil povezavo 3D programa s posebno ročko t.i. Haptic device. V ročki je poseben patentiran mehanizem, ki nam daje občutek dotika površine v virtualnem 3D okolju. Sistem uporablja virtualno »glino«, ki nam omogoča svobodno in edinstveno kreativnost pri oblikovanju in vsak dotik v 3D okolju tudi čutimo, saj ročka poskrbi za povratno informacijo (Force feedback). Uporabniki na ta način oblikujejo 3D obliko veliko hitreje, saj lahko uporabijo svoj občutek za oblikovanje virtualne gline, kot da bi oblikovali realno glino.

Sistem Freeform® je unikatna rešitev za hitro 3D oblikovanje kompleksnih, detajlnih organskih oblik in skrbi za pripravo le teh za proizvodnjo. Sistem ponuja hitro in cenovno učinkovit način za oblikovalce in modelarje, da izdelajo izvorne modele ali dodelajo skenirane modele, ki jih nato lahko izvozijo za izdelavo prototipov, izdelkov in kasnejšo izdelavo na strojih. Program vsebuje veliko naprednih orodij za modeliranje oblik, izdelavo posebnih detajlov, glajenje in urejanje poligonskih podatkov. Za izdelovalce kalupov je zelo priročen ukaz za pripravo delilnih ravnin oz. krivulj, ki nam zelo nazorno prikažejo, kje se bo model delil. Z orodjem za glajenje oblike popravimo in odstranimo negativne kote, ki pri orodjih niso zaželeni.

Primeri uporabe sistemov Freeform®:


Industrijsko oblikovanje


Medicina


Športna oprema


Čevljarska industrija


Modeliranje igrač


Nakit

 


Zobna industrija


Modeliranje kipov


Avtomobilska industrija

Ena od posebnih funkcij, ki jih program omogoča, je izdelava tekstur. Za teksturo lahko uporabimo sliko, ki je lahko motiv ali logo in ga nato enostavno vtisnemo ali izbočimo na želeno površino. Na ta način lahko izdelamo zelo fine detajle na geometriji, ki bi jih z drugimi sistemi zelo težko naredili.

Razlika med Freeform in Freeform Plus sistemi

Obe različici omogočata izdelavo modela ter njegov izvoz za kasnejši realistični prikaz izdelka, kot tudi izvoz za prototipe in mehansko obdelavo. Kot dodatek k Plus sistemu pa ta vsebuje pripravo modela z naslednjimi funkcijami:

  • Pripravo NURBS površin in teles s polavtomatskim kreiranjem krivulj in površin
  • Orodja za izdelavo kalupov
  • Možnost uvoza/izvoza različnih CAD datotek Parasolid, STEP in IGES

Posebna prednost Freeform Plus sistema je v tem, da lahko uvozimo CAD modele obstoječih delov in izdelamo virtualno glino okoli modela, ter tako hitro in enostavno raziskujemo možne oblike in ideje. Z lastno ustvarjalnostjo razvijemo različne koncepte, ki jih nato predstavimo kupcu. Na koncu pa končni koncept izvozimo v CAD/CAM sistem, kjer ga pripravimo za nadaljnjo proizvodnjo. Na spodnjih slikah je prikazan način modeliranja od ideje pa vse do končne oblike.


Uvožen CAD model


Hitro raziskovanje različnih konceptov izdelka


Koncept izdelka brez finih detajlov

 


Koncept izdelka za prototipno izdelavo in izvoz v CAD/CAM


Model pripravljen za renderiranje


Končni izdelek BBE – električni stroboskop

Različna področja oblikovanja zahtevajo tudi različna orodja. Zato se uporabnik odloči kakšen sistem bo potreboval. V primeru, da izdelujemo izdelke za proizvodnjo, uporabnik potrebuje natančna orodja znotraj sistema ter možnost izvoza modela v druge programe. Medtem ko za potrebe virtualnih likov, kipov potrebuje spet drugačne funkcije, ki jih zajema Claytools® sistem.

Claytools® sistem – modeliranje kipov in likov

Sistem Claytools vsebuje orodja s katerimi lahko izdelamo zelo natančne modele za filmsko, zlatarsko in drugo industrijo, ki zahtevajo kompleksne oblike. Takšni modeli navadno vsebujejo zelo fine detajle, kot npr. koža, lasje, nagrbančenost in takšne detajle je možno na enostaven način izdelati. Seveda je tu potrebno poudariti iznajdljivost in kreativnost oblikovalca, saj program omogoča mnogo možnosti oblikovanja in če oblikovalec nima ideje kako pristopiti k problemu, potem bo tudi težko oblikoval določen model.

Program Freeform omogoča popolno svobodo pri oblikovanju izdelkov. To da lahko čutiš površino, ki jo izdeluješ v virtualnem okolju s pomočjo ročke s povratno informacijo je neprecenljivo. Sistem se lahko uporabi skoraj na vsakem področju od filmske, avtomobilske, čevljarske industrije pa vse do izdelave nakita, dekoracij, figuric, kipov, implatantov za medicino. S programom Freeform uporabnik doživi čudovito uporabniško izkušnjo, ki jih z drugimi programi ne more občutiti.

Več informacij lahko dobite na www.3way.si ali pošljite povpraševanje na info@3way.si.

MakerBot Authorized Resseler Gold MakerBot Authorized Resseler Certified David Reseller HP Authorised Reseller

Stopite v stik z nami! Za več informacij o sodelovanju z nami nas kontaktirajte in vam bomo strokovno usposobljeni svetovalci z veseljem pomagali.